Veden juomisen vaikutus ihoon

29.05.2020

Kaikki tietävät, että ihmisen pitää juoda riittävästi vettä päivittäin. Veden juominen edistää monia kehossa tapahtuvia toimintoja, mutta tässä postauksessa keskitytään veden vaikutukseen ihossa.

Ihon solut saavat niiden tarvitseman kosteuden siitä, että ihminen juo tarpeeksi vettä. Eli on sanomattakin selvää, että iho alkaa voida huonosti ja kuivua, ellei se saa tarpeeksi nestettä.

Tiesitkö, että keskimäärin 70% ihmisestä on vettä ja siitä 20% on ihossa ja tästä ihossa olevasta vesimäärästä noin 70% on dermiksessä, eli ihon keskimmäisessä kerroksessa. Dermis toimii siis ihon vesivarastona ja sen paksuus on noin 2 millimetriä.

Vaikka ihon kosteuspitoisuus onkin kiinni dermiksessä, se vaikuttaa silti koko ihoon ja näkyvät seuraukset tulevat epidermikseen, eli ihon pinnalle. Ihon päälimmäisen ja keskimmäisen kerroksen välissä on tyvikalvo, jonka avulla vesi siirtyy epidermikseen. Iän myötä tämä tyvikalvo heikkenee (tai pitäisikö sanoa litistyy), eikä epidermis saa enää yhtä hyvin vettä, kuin esimerkiksi nuori iho. Tämä selittää osittain myös siis sen, miksi iho vanhetessa tuntuu usein kuivalta.

Ihon kosteuspitoisuuden alenemista ei välttämättä tarvitse mitata mitenkään, sillä sen huomaa ihon hilseilystä ja siitä, että ihoa kiristää. Jotkut kosmetologit kyllä tekevät ihon kosteusmittauksia siihen tarkoitetulla laitteella, jotta pystyttäisiin paremmin havainnoimaan ihon eri alueiden kosteuserot.

Veden haihtuminen ihosta

Ihon kautta haihtuu vuorokaudessa noin 500 millilitraa vettä. Luku voisi olla vielä suurempi, jos ihossa ei olisi hydrolipidikalvoa, jonka tehtävä on suojata ihoa veden haihtumiselta. Solujen sisältämä keratiini ja rasva-aineet suojaavat elimistöä liialliselta veden haihtumiselta. Joskus kuitenkin veden haihtuminen ihossa voi olla runsaampaa ja näin on esimerkiksi atooppisessa ihossa. Koska atooppisesta ihosta vesi haihtuu nopeammin pois, on myös atoopikon on tärkeä muistaa juoda vettä, vaikkei vedenjuonti atopiaa parannakaan. Voi siis päätellä, että atoopikon on juotava enemmän vettä, kuin sellaisen, jonka iho toimii normaalisti, eikä päästä vettä haihtumaan niin runsaita määriä.

Alkoholi

Monet alkoholia joskus käyttäneet varmasti tunnistavat, että baari-illan jälkeen aamulla peiliin katsoessa kasvot näyttävät turvonneilta ja iho kuivalta. Myös alkoholi kuivattaa ihoa, sillä alkoholilla on tapa poistaa nestettä kehosta. Eli kun kehon varastoima neste alkaa poistumaan, alkaa myös iho kuivumaan. Iholla on onneksi kyky toipua nopeasti, eikä satunnainen alkoholin nauttiminen tee ihosta suoraan kuivaa ja ryppyistä, mutta jatkuva alkoholin käyttö voi johtaa pysyviin ihomuutoksiin, eikä iho kerkeä saavuttamaan ihanteellista kosteuspitoisuutta.

ps. Jos olet kiinnostunut muistakin alkoholin vaikutuksista, ota seurantaan @sobergirlssuomi jonka kautta saat kattavasti tietoa alkoholin aiheuttamista haitoista.

VINKKI!

Jos pelkän veden juominen tuntuu tylsältä ja työläältä, kokeile sujauttaa juomapulloon vaikka sitruunaviipaleita, tai muutama vadelma tai mansikka tuomaan raikasta makua. Myös vesimelonilla kurkulla voi korvata osan vedenjuonnista, sillä ne sisältävät runsaasti vettä jo itsessään. Puhelimeen saa myös asennettua monia muistuttimia, jotka muistuttavat sinua juomaan vettä tasaisin väliajoin.