Paljonko rahaa kuluu kosmetiikkaan?

13.07.2020

 Olin keväällä pari kuukautta lomautettuna ja aloin pohtimaan rahaa ja sen käyttöä yleisesti. Mietein, mitkä asiat ovat minulle tärkeimpiä, eli mihin rahani käytän. Kosmetiikka-addiktina kauneudenhoitotuotteet ovat minulle tärkeitä, vaikka osaisinkin karsia niistä osan pois, jos olisi esimerkiksi rahallisesti pakko. Osa ihonhoitotuotteista on tietysti välttämättömiä, jos kärsii esimerkiksi atooppisesta ihosta.

Olen itse huono esimerkki tähän blogipostauseen, sillä en ole viime vuosina käyttänyt kosmetiikkaan rahaa, tai jos olen, olen ostanut kosmetiikkatuotteita henkilökunta-alennuksella. Apteekissa työskennellessäni sain paljon kosmetiikkaa kokeiluun edustajien kautta, sekä koulutuksista, joissa kävin usein. Tämä on tietysti hyvä, sillä mielestäni hyvän kosmetiikkamyyjän on tunnettava myymänsä tuotteet myös käytännössä, joten on äärimmäisen tärkeää, että myyjä on myös itse kokeillut tuotteita. Viimeisempänä työskentelin kosmetiikkamyyjänä Sokoksella ja Emotionissa, joiden kautta myös sain ilmaiseksi kosmetiikkaa myyntipalkintoina ja koulutuslahjoina. Tällä hetkellä käytän vielä pois viimeisempiä tuotelahjojani, jonka jälkeen joudun taas pitkästä aikaa ostamaan uusia kosmetiikkatuotteita.

Jos kuitenkin pitäisi arvioida (ilman ilmaistuotteita) omaa rahankäyttöäni kosmetiikan suhteen, sanoisin, että olen melko harkitseva kosmetiikan ostaja. Tutkin ostamieni tuotteiden ainesosaluettelot ja mahdolliset käyttäjäkokemukset ja mahdollisesti myös tutustun hieman taustalla olevaan yritykseen. Ihonhoitotuotteiden suhteen on kertynyt vuosien aikana jo niin monta kestosuosikkia, joten näiden kohdalla usein päädyn samoihin tuotteisiin, kuin ennenkin. Lemppareita on tällä hetkellä kaikki Mossan ja Madaran tuotteet ja ehdottomasti paljon kehutut Madaran meikit, joita aion kokeilla heti kun saan tämänhetkisiä meikkejäni vain vielä vähän enemmän kulutettua. Lisäksi käytän päivittäin Atopikin tuotteita, jotka ovat myös kivan hintaisia. Sanoisin, että ilman lahjaksi saatuja tuotteita käyttäisin kosmetiikkaan rahaa noin 30 euroa kuukaudessa. Joka kuukausihan ei tarvitse ostaa uutta kasvovoidetta tai seerumia ja tuolloin tietysti summa on vähemmän, mutta usein saan mieleeni jonkun uuden tuotteen, joka on pakko saada tai ostan lisää kangasnaamioita tai uutta itseruskettavaa. Lisäksi käyn kerran kuussa huoltamassa ripsienpidennykset, joiden huolto maksaa 45€/kerta. En myöskään laskenut tähän mukaan kuukausittain ostamiani kynsitarvikkeita tai geelilakkoja, sillä nämä tuotteet kuluvat lähinnä siinä kun teen muille kynsiä.

Olen aina ollut sellaisen keskihintaisen kosmetiikan käyttäjä. Eli en ole siis se tyyppi, joka ostaa 90€ maksavan selluliittivoiteen, mutten myöskään se tyyppi, joka ostaa 3€ maksavan kasvovoiteen. Vaikka keväällä olikin pakko kokeilla Cienin edullista luonnonkosmetiikkaa, uskon kuitenkin siihen, että vaikka ostaisin halvinta mahdollista kosmetiikkaa, en saa sen enempää rahaa säästöön, kuin silloin, kun ostan keskihintaista kosmetiikkaa. Johonkin muuhun sen kuitenkin käyttäisin. Tällä hetkellä kallein omistamani kosmetiikkatuote on Sensain Absolute Silk Micro Mousse Treatment, eli vaahtomainen hoitovesi, jonka hinta on noin 169€. En ostanut kyseistä tuotetta itse, vaan sain sen lahjana entisestä työstäni. Vaikka tuote onkin yleellisen tuoksuinen ja tuntuinen, en kuitenkaa itse välttämättä ostaisi niin kallista kosmetiikkaa, vaikka ymmärränkin, mistä tuotteen hinta koostuu.

Ei ole hyvä suunnata kosmetiikkaostoksille nuukaillen, sillä fakta on se, että todella harvoin halvalla saa parasta. Itse pysähdyn usein miettimään, miksi ostaisin itselleni jotain muuta kuin hyvää, sillä uskon, että oma ihoni ja yleinen hyvinvointini ovat minulle paras sijoituskohde. Hyvä kosmetiikkamyyjä ottaa tietysti aina huomioon myös asiakkaan rahatilanteet tuotteita suositellessaan, mutta pitää muistaa, että harvoin se halvin vaihtoehto olisi sopivin valinta omalle ihotyypille.

Olisi tosi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon sinulla menee rahaa kosmetiikkaan kuukaudessa? Kommentoi esimerkiksi Instagramin julkaisuun. :)