Oman ihotyypin esittely

11.05.2020

Halusin kirjoittaa tästä aiheesta siksi, että kun luet tekstejäni ja tuotearvostelujani tästä blogista, ymmärrät paremmin, minkälaiselle iholle niitä olen testannut. Lukija saa siis enemmän irti tästä blogista, kun hän tietää vielä lisää siitä, minkälaista ihoa hoidan suosittelemillani tuotteilla. Samalla, kun kirjoitan tätä tekstiä, minulla on peili vieressäni, josta tutkin aina välillä ihoani ja palautan mieleeni, mitä ominaisuuksia siitä löytyykään. Haastavin osuus tätä postausta kirjoittaessa oli löytää kuva meikittömästä ihosta, sillä todella usein käytän jotain kevyttä meikkiä. Ulkonakin on niin harmaa ilma, että valaistus ei ole riittävä hyvän kuvan ottamiselle. Löysin kuitenkin kuvan, josta näkyy hyvin ihon punakkuus ja pintakuivuus, sekä myös hieman epätasainen ihon sävy ja pisamat. 

Minun ihoni tarina

Sekaiho 

On helppo alkaa kirjoittamaan blogipostausta omasta ihosta. Tunnen sen sataprosenttisesti ja olen koko elämäni ajan seurannut sen muutoksia. Oma ihoni on ihotyypiltään hyvin selkeä sekaiho, siitä ei ole epäilystäkään. Siinä on sekaisin kuivuutta, rasvaisuutta, mustapäitä, sekä sekä täysin normaaleja kohtia, joissa ei ole mitään vikaa. Sekaiho on suomessa kaikkein yleisin ihotyyppi, joten on blogin kannalta hyvä, että omaan itsekin sellaisen, jotta mahdollisimman moni lukija pystyisi samaistumaan tuotesuosituksiini, sekä vinkkeihini. 

Ohut iho

Muistan, kun opiskeluaikoinani äitini tullessa kasvohoitomalliksi, opettajani tokaisi, että meillä on täysin samanlaiset ihot. Äidilläni tietysti iän puolesta on kertynyt ihoon juonteita ja muita muutoksia, mutta rakenteellisesti hän totesi meillä olevan samanlaiset ihot, eli yhtä ohuet. Tämä tietysti selittyy sillä, että perintötekijät vaikuttavat ihon perusrakenteeseen. Ohuen ihon takia esimerkiksi silmäluomien ja silmänalusten läpi paistaa punaiset ja siniset verisuonet, joita meikkailen aina peitevoiteella piiloon. Googlettamalla "ohut iho" ei löydy montaakaan artikkelia, jossa käsiteltäisiin ohutta ihoa, sääli sinäänsä, sillä monella suomalaisella on ohut iho. Termiä ei vain käytetä kovin usein, sillä monesti ihon punoitus voi johtua myös muista syistä, kuten esimerkiksi couperosasta, ruusufinnistä tai aknearvista. Usein myös ohut iho liitetään ikääntymisen tuomiin ihomuutoksiin, vaikka nuorellakin voi olla ohut iho. Oman ihoni pergamenttimaisuutta edesauttaa myös atopian takia käytetyt kortisonivoiteet, jotka ohentavat ihoa entisestään. 

Atooppinen iho

Ja lista jatkuu... Eli olen koko ikäni kärsinyt atopiasta vaihtelevissa määrin, joskus enemmän, joskus vähemmän. Atopiasta kerron omassa postauksessa lisää jossakin vaiheessa, sillä aihe on todella kiinnostava. Saan olla todella kiitollinen, että oma atopiani on lievä. Oma ihoni on jonkin verran oireillut jo lapsena. Teini-iässä oireet hiukan taisivat helpottaa, mikä on yleistä monelle atoopikolle. Muistan ainakin sen, kun olin 16-17 vuotias, että niskassani oli sitkeä ihottuma-alue, joka ei meinannut millään lähteä parantumaan. Samoihin aikoihin muistan erilaiset hiusvärikokeilut, jotka ärsyttivät ja kuivattivat päänahan pahasti, sekä akryylikynnet, jotka aiheuttivat minulle allergian takia vesikelloja käsiin. Silloin ihoni tietysti on ollut vielä aikamoisessa kehitysvaiheessa, enkä ole välttämättä osannut hoitaa ihoani tuolloin oikein. Seuraavat atopian kiusaamat ajat olivat silloin, kun opiskelin kosmetologiksi. Taipeiden iho ärtyi milloin mistäkin ja kortisonivoidetta kului paljon. Asiakaspalveluasumme oli lyhythihainen, kyynärpäiden yläpuolelle jäävä jakku/paita, joten taipeet olivat kokoajan esillä ja alttiina kaikelle. Kiireinen aikataulu, uusi elämäntilanne ja stressi aiheuttivat oman osansa ihottumasta. Söin silloin myös paljon sitrushedelmiä eväänä, joka ärsytti ihon lähelle tulehdustilaa. 

Sanoisin, että Atopia on ollut melko hallinnassa viimeiset kolme vuotta, joten pahoja taiveihottumia ei ole tullut. Nykyään atopia oireilee lähinnä käsissä ja olkavarsissa kuivuutena, sekä satunnaisena kasvojen lehahteluna ilman syytä. Myös suun ympärillä on välillä ihottumaa ja kutsunkin sitä atopiaviiksiksi.  Melko pientä siis verratuna kokoaikaiseen tulehdustilaan taipeissa, eikö?

Herkkä iho

Herkkä ihohan ei ole itsessään ihotyyppi, vaikka niin moni luuleekin. Lähes mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä, tai herkistynyt esimerkiksi jollekin aineelle. Oma ihoni on myös herkkä, vaikkakin en anna sen häiritä ja saatan satunnaisesti käyttää voimakkaampia tuotteita herkkyydestä huolimatta. Ulkoisten ärsytystekijöiden tavoin myös sisäiset tekijät vaikuttavat ihooni, vaikkei kyse olekaan suoranaisesta allergiasta. Ihoni reagoi myös esimerkiksi suklaaseen, aurinkoon, stressiin, sitrushedelmin, voimakkaisiin sään vaihteluihin, sekä esimerkiksi hikoiluun ärsyyntymällä ja punoittamalla. Uusimpana tulokkaana on kuumaurtikaria, jota alkoi esiintyä vasta viime syksynä, mutta tästä kirjoitan lisää sitten, kun olen aiheesta viisaampi. 

Akne

Jotta lista ei loppuisi liian lyhyeen, lisätään siihen vielä akne. Minulla oli nopea akne 2016 vuoden kesällä. Sanon siksi nopea akne, koska oma akneni ei kestänyt kuin muutaman kuukauden, eikä se ole koskaan uusiutunut. Opiskelin tuolloin kosmetologiksi, joten tunnistin ihoni muutokset hyvissä ajoin. Menin heti lääkäriin ja sain lääkevoiteen ja muutaman viikon jälkeen iho alkoi siistiytyä. Tämän takia ihooni ei jäänyt mitään arpia aknesta, vaikka jossain kohtaa se olikin melko hurjassa kunnossa, sillä lääkevoide kuivatti ihon järkyttävään kuntoon. Ihoon ei missään vaiheessa tullut märkäpäitä tai komedoja, vaan kyse oli ihonalaisista kipeistä paukamista.

Pigmenttimuutokset, arvet ja juonteet

Olen onnekas, sillä kasvoillani ei ole suuria näkyviä arpia tai pigmenttimuutoksia. Nenässäni, silmien välissä, on pieni arpi puolitoista vuotta vanhasta haavasta, sekä toisella ohimolla on on pyöreä arpi vesirokosta. Kesäisin nenän ympärille ja ylähuulen ylle tulee pisamia, mutta itse ainakin olen oppinut tykkäämään niistä. Lisäksi toisen poskipään kohdalle on ilmestynyt viime kesänä pyöreä pigmenttiläiskä, jota ajattelin alkaa hoitamaan pian pois. Juonteita löytyy nasolabial-alueelta ja ne ovat voimistuneet viimeisen vuoden aikana huomattavasti. Aloitan kuitenkin hoitokuurin näihin juonteisiin, kunhan saan ihoni kosteustasapainon jälleen kuriin. 

VINKKI!

On hyvä käydä kosmetologilla säännöllisesti, sillä ihonhoidon ammattilainen voi auttaa sinua löytämään ihostasi joitakin sellaisia muutoksia, joita et itse tunnista, kuten esimerkiksi ruusufinni, akne, urtikaria, pigmenttimuutokset tai ihon kosteuspitoisuuden väheneminen.