Miten tunnistaa oma ihotyyppisi?

12.01.2022

Ajattelin kirjoitella tänään hieman eri ihotyypeistä, sillä usein kun keskustelen asiakkaiden kanssa työpaikallani ihosta, asiakas ei osaa useinkaan kertoa omaa ihotyyppiään, ja se on ihan fine, ei kaikkien tarvitsekaan osata.

Myönnän, että myös itsellä voi olla joskus vaikeus tulkita asiakkaan ihotyyppiä, jos iho on esimerkiksi kärsinyt ärsytyksestä tai esimerkiksi aknesta. Kuitenkin nopealla haastattelulla usein selviää, mikä ihotyyppi on kyseessä.

Ihotyyppejä on olemassa neljää erilaista: Kuiva iho, normaali iho, sekaiho, rasvainen iho.

Usein nämä neljä ihotyyppiä ei kuitenkaan ole ihan oppikirjamaisia, sillä esimerkiksi normaaliin ihoonkin voi tulla näppy, sekaiho voi kärsiä kuivuudesta tai rasvaiseen ihoon voi tulla ärsytysreaktio. Usein myös kysyttäessä ihotyypistä, monet vastaavat "herkkä" vaikkei se kuitenkaan ole ns. "virallinen" ihotyyppi. Ihon herkkyys on usein ohimenevä tila, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi vääränlaiset ihonhoitotuotteet, ilmasto, maskit ja muut ihoa rasittavat tetkijät.


Kurkataanpa vielä, mistä tunnistaa oman ihotyyppinsä:

Sekaiho

Monella suomalaisella on sekaiho. Sekaihon tunnistaa hyvin usein siitä, että nenän, otsan ja leuan alueella on helpommin rasvoittuvia alueita, mutta esimerkiksi poskilla saattaa olla kuivempia alueita. Sekaihossa myös saattaa esiintyä finnejä ja mustapäitä ilman, että iho on erityisen rasvainen. Sekaihokaan ei ole aina yksiselitteinen ja itse olen nähnyt työni kautta paljon erilaisia sekaihoja.

Minulla itselläni on myös sekaiho. Se on pinnalta kuiva, helposti reagoiva ja nenään ja leukaan kertyy helposti mustapäitä.

Kuiva iho

Kun puhutaan ihotyyppinä kuivasta ihosta, tarkoitetaan rakenteellisesti kuivaa ihoa. Kuivassa ihossa usein ihohuokoset ovat pienet ja talineritys on heikkoa. Kuivassa ihossa kosteudensitomiskyky saattaa olla heikkoa, jolloin iho tuntuu kiristävältä ja siinä on silmillä nähtävää kuivuutta. On myös melko yleistä, että kuiva iho on ohut ja moni kuivaihoinen saattaa kärsiä myös couperosasta.

Normaali iho

Normaali iho on lyhyesti sanottuna normaali. Siinä ei ole kuivuutta, ei rasvaisuutta, eikä epätasapainoa. Lapsilla on usein normaali iho, mutta aikuisella normaali iho on hyvin harvinainen. Olen tosin joskus nähnyt aikuisellakin ihotyypiltänsä normaalin ihon ja pakko sanoa, että se oli super kaunis iho, eikä ihmekään että iho näytti kauniilta, sillä normaalissa ihossa on usein tasaisen kaunis värisävy, eikä siinä ole näkyviä ihohuokosia.

Rasvainen iho

Rasvainen iho on mielestäni helppo tunnistaa, sillä rasvainen iho on usein paksu ja siinä on selkeästi erottuvat ihohuokoset. Rasvainen iho on kiiltävä iholla olevan rasvan takia, eikä sitä kiristä lähes koskaan. Rasvaisessa ihossa on usein komedoja ja pieniä näppylöitä. Usein tumma iho on paksumpi ja rasvaisempi kuin vaalea iho.


Vaikka oman ihotyypin tunnistaminen saattaakin joskus hämärtyä, pitää kuitenkin muistaa kaikissa näistä neljässä ihotyypissä on hyvä huomioida hellävarainen ihonhoito: rasvaista ihoa ei tulisi pestä liian voimakkailla hoitotuotteilla ja kuivallekaan iholle ei kannata liian paksuja tuotteita käyttää (esim vaseliinit yms jotka eivät tuo iholle kosteutta)