Mitä tuotteita 13-vuotiaalle kosmetiikkalahjaksi?

30.03.2022

Kummitytön synttäreiden kunniaksi halusin kerätä hänelle meikkilaukkuun hieman täytettä ja kyselin myös Instagam tililläni vinkkejä.


Tällä kertaa sisällöksi valikoitui Cailap ripsientaivutin, Acon hoitava huulikiilto, 3kpl kynsiviiloja, Benecos peitepuikko, Avenen minikokoinen terveyslähdevesi, sekä hiusharja ja pieni näytepussi kasvojenpuhdistusaineesta.

Somessa sain paljon ehdotuksia, että meikkipussin täytteeksi 13-vuotiaalle sopisi esimerkiksi jokin ripsiväri, kynsilakkoja, käsivoidetta, jokin kevyt kangasnaamio, hiustuotteita, huulikiiltoa, hohdepuuteri, meikinpoistoaine, shampoo, suihkugeeli, aurinkovoide, Oriflamen tuotteita. Myös Ceraven tuotteita ehdotettiin, sekä lahjakorttia, jolla lahjan saaja voisi itse päättää tuotteensa. Meillä oli kuitenkin hieman kiire aikataulu ja perus markettituotteet oli ainoita, joita siihen hätään keksimme, mutta mielestäni onnistuimme mieheni kanssa aika kivasti tässä paketissa, eikö?

13-vuotias ainakin itse tykkäsi paketista ja vaikka hänellä jo jotain meikkejä/kosmetiikkaa olikin jo, niin uutuuksille oli silti tilaa.

Mitä 13-vuotias tarvitsee iholleen? 

Kun kiertelimme kauppoja tätä kosmetiikkapakettia varten, aloin pohtimaan, mitä tuotteita 13-vuotias sitten oikeasti tarvitsee? Siinä iässä iho on kuitenkin vielä niin kehitysvaiheessa, että lähtökohtaisesti ei mitään, ellei ihossa sitten ole jokin ongelma. En kuitenkaan näe, että esimerkiksi meidän valitsemista tuotteista olisi mitään haittaa tuon ikäiselle. Tietysti 13-vuotiaallakin voi esiintyä iho-ongelmia, kuten esimerkiksi atooppista ihottumaa tai aknea, mutta niissä tapauksissa kaikki tämä "ylimääräinen" kannattaakin jättää pois ja kääntyä hoitavien tuotteiden puoleen. 

Teini-ikä on kuitenkin kiva ikä etsiä itseään ja tutustua omaan kehoonsa, eli esimerkiksi omaan ihoon ja omiin kasvoihin. Ja kun mietitään, että tarvitseeko 13-vuotias meikkiä, oma vastaukseni on, että ei tietenkään tarvitse, mutta huulikiillot ja ripsivärit yms ovat niin hellävaraisia ja helposti poispestäviä vaihtoehtoja, että miksipä ei?

On ehkä hieman vanhanaikainen ajattelumalli, että "lapset/teinit ovat niin kauniita ilmankin että ei tarvitse mitään meikkejä" vaikka tosiasia on tänäpäivänä se, että suuri osa teineistä meikkaa vallitsevan kosmetiikkahypetyksen takia, ei välttämättä sen takia että he kokisivat olonsa rumaksi. En siis missään nimessä kannusta, että nuori teini tulisi opettaa kosmetiikkahypetykseen mukaan. Yritän vain sanoa, että koska tiktokit ja muut kanavat ovat täynnä sheet maskeja ja jaderollereita, on myös mahdollista että teinikin niistä jossain vaiheessa kiinnostuu ja haluaa kokeilla. Kosmetiikka on kuitenkin terveellinen harrastus murrosvaiheessa olevalle nuorelle.