Mitä apteekkikosmetologi tekee?

30.04.2021

Mitä apteekkikosmetologi tekee?
 

Melko tasaisin väliajoin saan kuulla tämän kysymyksen kun kerron olevani apteekissa töissä. Keskustelu etenee yleensä jotenkin näin:

-Oon apteekissa töissä.

- Apteekissa, okei. Mitä sä niinku teet siellä?

-Oon apteekkikosmetologina

-Mitä tekee apteekkikosmetologi? Sää niinku myyt niitä tuotteita vai?

Ajattelin siis tehdä ihan oman postauksen siitä, mitä kaikkea työni sisältää. 

Niinkuin osa jo tietääkin, olen työskennellyt apteekkialalla jo useita vuosia, sillä ensimmäisen kerran menin apteekkiin töihin 19-vuotiaana. 21- vuotiaana aloitin kosmetologiopinnot ja työskentelin opintojen ohella myöskin apteekissa. Tätä kirjoittaessani 7,5 vuotta myöhemmin olen jälleen samalla alalla monien urapolkujen jälkeen.

Tuolloin, 8 vuotta sitten apteekeissa ei työskennellyt niin paljon kosmetologeja kuin nyt, joten en ollut valmistuessani ollenkaan varma mitä työtä tulisin tulevaisuudessa tekemään.

Apteekkikosmetologeja on toki monenlaisia ja työnkuva riippuu paljon siitä minkälainen apteekki on ja onko apteekin yhteydessä esimerkiksi hoitola. Meidän apteekissa ei ole hoitolaa, joten en tee (ainakaan toistaiseksi) mitään fyysisiä hoitoja työssäni.

Kosmetiikan myynti

Olen kouluttanut jonkin verran myös työkavereilleni eri kosmetiikkabrändien tuotteita, mutta pääosin apteekkikosmetiikan myynti on mun vastuulla. Autan asiakkaita myymälän puolella valitsemaan oikeat ihonhoitotuotteet sekä keskustelen heidän kanssaan ihonhoitorutiineista. Olen viime aikoina pohtinut, että pidän apteekkikosmetiikan myyntityöstä ehkä enemmän mitä esimerkiksi selektiivisen kosmetiikan myynnistä (esim sokoksen tuotteet) sillä kun tuotteita ja vaihtoehtoja on vähemmän, saan usein rakennettua asiakkaalle sellaisen ihonhoitopaketin, joka oikeasti palvelee hänen ihonsa tarpeita. Mielestäni apteekkikosmetologin työssä on myös mahtavaa se, että asiakkailla on oikeasti näkyviä iho-ongelmia, johon he epätoivoisesti hakevat apua (esim atopia, akne, ruusufinni, ekseema, hilse, ihon hiivasieni, halkeilevat kantapäät, päänahan ongelmat yms). Opin siis päivittäin hurjasti lisää erilaisista ihosairauksista. Pitää myös muistaa, että aina kosmetiikka ei ole ratkaisu iho-ongelmaan, vaan tarvitaan lääkeaineellinen tuote, tässä vaiheessa minun on osattava pyytää farmaseutin tulkinta-apua lääkkeellisissä tuotteissa tai osata ohjata asiakas lääkäriin. Meillä on niin valtavan osaava henkilökunta, joten aina saa apua kun sitä tarvitsee.

Valikoiman suunnittelu

Tämä on tärkeä osa työtäni ja oikeastaan viikoittain palaan suunnittelemaan valikoimaamme uudelleen (tai ihanteellisessa tilanteessa palaisin). Kun apteekki avattiin, tein etukäteen paljon suunnittelutyötä, jossa päätin mitkä tuotesarjat meidän apteekkiin tulevat myyntiin. Vaikka pääsarjat ovatkin jo päätetty, neuvottelen säännöllisesti myös muiden kosmetiikkaedustajien tuotteita meille myyntiin. Koska tila on rajallista, tämä ei ole mikään kovin helppo työ, sillä kaiken mitä haluan ottaa valikoimaan on mahduttava hyllyyn kauniisti.

Edustajien tapaaminen

Tämä vie myös jonkin verran kuukausittaista työaikaani, sillä tapaan joka kuukausi noin 3-5 edustajaa, joiden kanssa käymme läpi hänen edustaman brändin kuukausittaisia valtakunnallisia kampanjoita, suunnittelemme myös jonkinverran markkinointia ja keskustelemme yleisellä tasolla tuotteista. Tykkään valtavasti palavereista edustajien kanssa, sillä heiltä oppii aina jotain uutta.

Kosmetiikka- hygienia ja ihonhoitotuotteiden varaston hallinta

Kokonaistyönkuvaani kuuluu myös jonkin verran varaston hallintaa. Seuraan vanhenevia tuotteita ja haen niistä tarvittaessa hyvityksiä eri firmoilta, tilaan tarjouseriä varastoon, huolehdin kausittaisten tuotteiden myyntieristä (esim aurinkovoiteet). Seuraan myös tuotteiden myyntiä. Siistin myös hyllyjä ja pyyhin pölyjä jotta esillepanot näyttäisivät asiakkaan silmissä siistiltä.

Tuotteiden testaaminen

Tästä tehtävästä varmasti monet haaveilesivat. :D Vaikka mulla onkin pitkä kokemus ikään nähden apteekkikosmetiikasta, markkinoille tulee koko ajan uusia tuotteita, joten on tärkeä kokeilla uutuuksia myös omalle iholle. Aina myös löytyy sellaisia tuotteita, jotka ovat olleet jo markkinoilla kauan, mutta joita en ole vielä ehtinty testaamaan. Mielestäni aina paras myyntivaltti on se, että tuotetta pääsee itse testaamaan arjessa. Kun saan jonkun tuotteen testiin, käytän sitä analysoiden ja hieman tutkivalla asenteella, jolloin painan pienimmätkin yksityiskohdat tuotteesta mieleen.

Markkinointi

Koska olen opiskellut myös asiakaspalvelua ja markkinointia, teen myös näitä hommia kosmetologijuttujen ohella. Teen oikeastaan melkein kaiken apteekkimme markkinointiin liittyvät työt. Suunnittelen paikallislehteen mainoksia, teen kampanjatuotteiden esillepanoja ja toteutan niihin erilaisia mainostekstejä ja tuotekuvia, vastaan somemarkkinoinnista (facebook ja instagram), teen myös erilaisia mainoskuvia apteekin ulkopuolella olevaan tv-näyttöön, järjestän myös asiakkaille arvontoja ja suunnittelen apteekin tulevia tapahtumia, päivitän myös verkkoapteekkia sekä Googlen yritysprofiilia.

Teen myös päivittäisiä normaaleja apteekin työtehtäviä, kuten esimerkiksi palvelen asiakkaita myymälän puolella ja kassalla, siivoan, keitän kahvia, teen teknisiä työtehtäviä, sekä nyt viime kuukaudet olen toiminut harjoittelijamme työpaikkaohjaajana.