Mistä apua iho-ongelmiin?

07.08.2020

 Sain idean tähän kirjoitukseen alunperin siitä, että luin eräästä Facebook-ryhmästä postauksen, jossa nuori nainen pyysi apua iho-ongelmiinsa muilta ryhmän naisilta. Kyse ei tosiaan ollut mistään kosmetologeille suunnatusta ryhmästä, joten arvatakin saattaa, että kysyjä sai postaukseensa jos jonkinlaista kommenttia siitä, kuinka hänen tulisi ihoaan hoitaa. Miksi sitten Facebookpalstalta ei kannata kysyä apua? Siksi, koska kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Sekä siksi, koska postauksiin vastaavilla henkilöillä ei välttämättä ole ollenkaan tietotaitoa neuvoa juuri sinua ihon kokonaisvaltaisessa hoidossa. Muista, että kaikki, mitä netissä lukee, ei ole totta.

On olemassa muutama niin sanotusti oikea paikka, josta voi hakea apua iho-ongelmiin riippuen ongelman vakavuudesta. Eli, jos ongelmanasi on esimerkiksi tukkeutuneet ihohuokoset ja vaikkapa runsas määrä miliumeja iholla, oikea osoite on silloin kauneushoitola, jossa kosmetologi käsittelee ihon mekaanisesti ja saat todennäköisesti näkyviä tuloksia melko pian hoidon/hoitojen jälkeen. Tai jos kärsit ihon kiristyksestä ja lievästä punoituksesta. Kosmetologi on koulutettu ihonhoidon ammattilainen, joten hän kyllä tietää mitä tekee ja miten ihoa hoitaa. Kosmetologi myös neuvoo ihonhoitorutiineissa ja tarvittaessa suosittelee seuraavaa hoitoa, jotta ongelma poistuisi. Tietysti kuka tahansa voi kustua itseään ihonhoidon ammattilaiseksi, joten suosittelen aina valitsemaan sellaisen kosmetologin, joka kuuluu Suomen kosmetologiyhdistykseen (SKY). Näin voit varmistua, että hoitajasi on varmasti koulutettu ammattilainen.

Ihon pintakuivuuteen voi hakea helposti apua kosmetiikkamyymälästä, jossa myyjän kanssa valitaan oikeat ihonhoitotuotteet. Kaikissa kosmetiikkamyymälöissä myyjät eivät ole kosmetologeja, joten luottaisin vain sellaisiin neuvoihin, joita saan koulutetulta asiantuntijalta. Toinen luotettava paikka, josta voi hakea apua iho-ongelmiin, on apteekki, jossa on erikoistuttu ihonhoidon ohjaukseen. Apteekeissa usein parhaiten ihonhoidossa osaavat neuvoa kosmetologit, sekä farmaseutit, joten etsi joku heistä käsiisi ja kysy neuvoa rohkeasti. Apteekissa työskennellessäni huomasin monesti, että asiakkaiden iho-ongelmat olivat menneet jo niin pahalle asteelle, että he häpesivät kertoa ihostaan. Joskus myös iho-ongelma saattoi olla esimerkiksi intiimialueella tai vaikka selässä, joka teki ongelman näyttämisen mahdottomaksi. Yleisimmät iho-ongelmat, joita kohtasin apteekissa asiakkailla olivat ehdottomasti akne, atopia ja ruusufinni. Koska nämä ovat hyvin yleisiä vaivoja suomessa, apteekkihenkilökuntaa myös koulutetaan näihin asioihin säännöllisesti. Näihin haetaan siis eniten apua apteekista ja se on mielestäni hyvä juttu, sillä kosmettisia hoitoja ei voida tehdä iholle, jos se on esimerkiksi aknen tai atopian takia päässyt tulehtumaan. Osa ongelmista on voinut päätyä jo siihen pisteeseen, että ne tarvitsevat esimerkiksi itsehoitohyllyltä löytyviä lääkkeitä parantuakseen. Tästä hyvä esimerkki on johonkin tiettyyn ihottumakohtaan kyllästynyt atoopikko, joka lopulta turvautuu hydrokortisonivoiteeseen, jota saa ilman reseptiä.

Neljäs ja tärkein paikka on lääkärin vastaanotto. Itse esimerkiksi olen käynyt atopiani, sekä aikaisemman akneni takia lääkärillä, sillä tunnistin heti, että tässä tilanteessa ei auta apteekin itsehoitolääkkeet, eikä kosmetologin kosmeettiset kasvohoidot. Mielestäni senkin tytön, josta kerroin kirjoituksen alussa, olisi pitänyt suunnata lääkäriin. En muista enää ihan kirkkaasti miltä hänen ihonsa näytti, mutta mielestäni kyseessä oli vaikea-asteinen akne. Muistan vain sen, että mietein samantien itsekseni "Voi kun menisit vaan lääkäriin, niin saisit avun". Olen nähnyt monta tilannetta, jossa esimerkiksi aknen kanssa kärvistellään liian kauan ennen lääkäriin menoa ja siitä syystä iholle jääkin usein punoittavia ja syviä aknearpia. Aknen tyyppejä on niin monenlaisia, että on aina lääkärin tehtävä todeta akne ja valita siihen sopiva hoitomuoto ja lääkkeet. Itse en esimerkiksi missään vaiheessa saanut suun kautta otettavaa lääkettä aknen hoitoon, vaan minun lääkkeni oli voide, jota piti laittaa joka ilta ja ainoastaan poskien alueelle. Ystäväni taas sai akneensa lääkekuurin tabletteina, mutta ei ollenkaan voidemuotoista lääkettä. Tämä johtui siitä, että aknemme oli erilaista tyyppiä ja niihin on olemassa erilaiset hoidot. Lääkäri osaa myös tunnistaa ihomuutokset ja sen, ovatko ne esimerkiksi syövän alkuja vai täysin harmittomia.

Tästä syystä on siis todella tärkeä etsiä apua iho-ongelmiin oikeasta paikasta.