Miesten ihonhoito

17.04.2020

Tänään puhutaan hiukan miesten ihon hoidosta. Miesten iho on monesti erilainen, kuin naisten iho. Vaikka suuri osa miehistäkin hoitaa ihoansa hyvin, uskallan kuitenkin väittää, että jos tekisin esimerkiksi kasvohoitoa asiakkaalle, jonka kasvot olisivat muuten peitetty esimerkiksi pyyhkeellä, mutta pieni osa ihoa näkyisi, tietäisin ihon perusteella onko kyseessä mies vai nainen. Vaikka monella saattaa olla mielikuva, jonka mukaan miehellä on vahvempi iho kuin naisella, tilanne voi olla myös täysin päinvastainen. Useissa tapauksissa miehen iho on naisen ihoa paksumpi ja kestää siksi enemmän ulkoisia ja sisäisiä rasituksia. Miehen iho voi siis olla jopa 20 prosenttia paksumpi, kuin naisen iho. Miesten iholla usein myös talineritys on vilkkaampaa. Miehet tekevät myös usein töitä ulkona tai pölyssä, joten miehen iho olisi tärkeä päivisin suojata tuulelta, auringolta, pakkaselta ja ilmansaasteilta. Myös tupakointi ja stressi vanhentavat ihoa ennenaikaisesti.  Tiedän useita miehiä, jotka ajattelevat edelleen, että ihonhoito ja kosmetiikka kuuluu ainoastaan naisille ja he ovatkin suoraan sanottuna vanhentuneet silmissä tämän takia. Onneksi nykyään tämän päivän miehet ovat kiinnostuneita ulkonäöstään ja itsensä hoitamisesta ja suojaamisesta. 

Parranajo rasittaa miesten ihoa huomattavasti. Tietysti rasitus riippuu paljolti siitä, kasvaako poskilla muutama haiven vai onko partakarva laadultansa paksua ja vahvarakenteista, jolloin myös parranajo vie enemmän aikaa ja vaatii enemmän ehkä jopa mekaanista voimaa. Miesten partakarvat luetellaan mukaan niin sanottuihin terminaalikarvoihin niiden paksuuden ansiosta. Miehille on tarjolla tulehdusta ehkäiseviä ja ihoa puhdistavia parranajogeelejä. Näiden tuotteiden tehtävä on osaltansa ennaltaehkäistä esimerkiksi bakteeritulehduksia tai kasvosientä. Parranajon jälkeen on hyvä käyttää hellävaraista, alkoholitonta after shavea, jonka tehtävä on rauhoittaa parranajon jälkeen ärtynyttä ihoa. Kosmetiikkaneuvojana työskennellessäni huomasin, että kuluttajien keskuudessa suosituimmat after shavet olivat Bulldog, Lumene, Nivea, Jack Black, Biotherm Homme, sekä Loreal merkkisiä. Mielestäni miesten tuotteiden valikoima saisi kasvaa vielä lisää nykyisistäkin olemassa olevista vaihtoehdoista, jotta kynnys ihonhoitoon pienenisi. Toki miehet voivat käyttää täysin samoja ihonhoitotuotteita kuin naisetkin, mutta miesten tuotteet ovat usein suunniteltu ottaen paremmin huomioon miehen paksu ihon rakenne.

Mielestäni tehokkainta ihonhoitoa miehelle on sellainen, jonka hän kokee luontevaksi. Jos mies ei koe omakseen käyttää kasvonaamioita tai kuorintoja, ei hänen tarvitse. On mielestäni turhaa ostaa esimerkiksi sellaiselle miehelle, joka ei käytä paljoakaan kosmetiikkaa, joululahjaksi kosmetiikkapakkaus, joka sisältää kaiken maailman jalkavoiteet, kuorinnat ja naamiot. Monesti miesten ihonhoitorutiinit ovat yksinkertaiset ja siksi onkin tärkeä luoda itselle sopivat rutiinit , jotta iho tulee varmasti joka päivä hoidettua. 

Oma mieheni on tottunut kieltämättä hoitamaan ihoansa säännölliseen tahtiin jo useita vuosia, johtuen todennäköisesti siitä, että itse olen kosmetologi ja kotonamme puhutaan paljon ihonhoidosta ja kosmetiikkaa pyörii jokaisella hyllyllä. Hänen päivittäisiin ihonhoitorutiineihinsa kuuluu puhdistus (sama puhdistustuote käytössä kuin minullakin), kosteusvoide, sekä silmänympärysvoide. Lisäksi tietysti tulee kaikki muu oheiskosmetiikka, eli suihkugeelit, deodorantit, hajuvedet, after shave, sekä hiusten muotoilutuotteet. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin ja olen sisimmässäni erittäin ylpeä, että nykyään mieheni ottaa mukaan ihonhoitotuotteensa silmänympärysvoiteineen kaikkineen, kun lähtee poikien saunailtaan tai mökkeilemään. Muistan myös elävästi yhden tapauksen, jossa mieheni pitkäaikainen ystävä tuli minulta pyytämään apua, sillä hänen silmänympäryksensä näyttivät oudoilta. Niihin oli syntynyt siis ensimmäiset pienet pintajuonteet. Kaivoin vessan kaapista hänelle jonkun ylimääräisen avaamattoman anti-age silmänympärysvoiteen ja kerroin, kuinka sitä käytetään. Seuraavan kerran, kun näimme ystäväämme, hän kehui, kuinka pienet rypyt ovat kadonneet kokonaan. Eivät ne todellisuudessa tuossa ajassa olleet kadonneet, mutta ihon kosteuspitoisuus oli parantunut, jonka ansiosta iho näytti heti huomattavasti paremmalta. 

Ostin omalle miehelleni kolmekymmenvuotislahjaksi LV:n kasvovoiteen ja hän piti siitä kovasti. Mieheni on käyttänyt paljon minun kaapissani olevia ihonhoitotuotteita ja olen aina sanonut, että yhtä tyhjää purkkia kohden hän saa yhden uuden tuotteen käyttöön. Nyt kuitenkin päädyin LV:n miehille suunnattuun kasvovoiteeseen, sillä mieheni oli jo muutaman kuukauden valitellut nykyisen kasvovoiteensa olevan liian paksua hänelle. Pyörin pitkään miesten ihonhoitotuotteiden edessä, ennen kuin päädyin kyseiseen voiteeseen. Ajattelin, että koostumuksen on oltava kevyt ja nyt poikkeuksellisena aikana olisi hyvä tukea suomalaista. Pohdin hetken kahden tuotteen välillä, mutta suomalaisuus vei voiton, sillä tuotteet valmistetaan Heinävedellä. Miehelläni ei ole rasvainen iho, vaan melko pintakuiva ja se joutuu koville päivittäin töitä tehtäessä. 

"LV Men Kasvovoide. Täyteläinen tehokkaasti kosteuttava kasvovoide, joka jättää iholle raikkaan tunteen. Kosteuttavaa Glyserolia sisältävä, hajusteeton ja väriaineeton voide ei jätäihoa rasvaisen tuntuiseksi, ja se sopii sekä päivä- että yövoiteeksi. Tehokasta, pitkäkestoista antioksidanttia sisältävä voide suojaa ihoa muun muassa stressin ja ilmansaasteiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta ja tasapainottaa ihoa."

Ja loppuun vielä inci: Aqua, Dicaprylyl Ether, Octyldodecanol, Glycerin, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Octyldodecyl Xyloside, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Phenoxyethanol, Tetrasodium Iminodisuccinate, Methylparaben, Ethylparaben, Aspartic Acid, Disodium Fumarate.

VINKKI!

Jos miehesi ei oikein innostu kasvoveden käytöstä, osta hänelle kosteuttava ja virkistävä kasvosuihke, jota hän voi suihkia iholle päivän mittaan aina silloin, kun itsestä siltä tuntuu.