Kauneusalan kirjallisuutta

18.06.2020

Tämän päivän aiheena on esitellä hieman kauneusalan kirjallisuutta, mitä minulta löytyy kotoa. Olen aina tykännyt lukea kirjoja, jotka käsittelevät jotain tiettyä aihetta ja ovat informatiivisiä. En ole siis koskaan ollut romanien, runouden tai vaikka jännäreiden lukija. Sisälläni piilee pieni kosmetiikkanörtti, joten minulle on hyvin luontevaa rentoutua lukemalla juttuja mikrobiomeista tai kosmetiikan raaka-aineista. Olisin itse niin kaivannut tämäntyylistä blogipostausta silloin kun opiskelin kosmetologiksi ja etsin netistä kirjasuosituksia koskien kauneusalan kirjallisuutta.

Ihonhoito kauneudenhoitoalalla

Tämän kirjan olen ostanut vuonna 2015, kun aloitin kosmetologinopinnot. Kirja toimi meillä virallisena oppikirjana ja saimme siitä lukuläksyjä usein. Muistan lukeneeni tämän kirjan läpi jo ennen kuin kouluni oli kerennyt edes alkamaan, sillä olin niin innostunut sen sisältämistä teksteistä.

Kirjan on kirjoittanut Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen ja Taina Raivio. Kirjan kustantaja on SanomaPro ja se on vuosimallia 2012. Kirjan sisältö on yleisesti sanoen melko perinteistä kauneudenhoitoalan oppikirjan sisältöä, mutta sisältää kuitenkin sellaista tietoa, joka ei vanhene koskaan. Kirjassa käydään läpi Johdantoa kauneudenhoitoalaan, ihon rakennetta ja toimintaa, käsien ihonhoitoa, jalkojen ihonhoitoa, kasvojen ihonhoitoa, vartalon ihonhoitoa, ihomuutoksia ja ihotauteja, täydentäviä ihonhoitoja laitteilla, kylpylähoitoja, sekä kosmetologiaa terveydenhuollon toimintaympäristössä. Tämän kirjan avulla opettelin koulussa "sanakokeena" järjestetyt lihaksiston ja luuston kokeet, sillä kirjassa on havainnollistettu hyvin kuvien avulla esimerkiksi ihon rakennetta, luustoa ja kasvolihasten sijaintia. Erityisesti plussaa myös siitä, että kirjassa on havannoillistettu hyvin selkeillä kuvilla ihosairauksia, jotta niiden tunnistaminen olisi tulevaisuudessa kosmetologille helppoa. Kirjalla on tietysti jo hieman ikää ja kauneudenhoitoala on mennyt huimaa vauhtia eteenpäin, joten kasvohoitomenetelmien osalta kirja on melko suppea tänä päivänä. Blogitekstejä varten olen monesti myös tarkistanut tästä kirjasta jotain asiaa, mutta huomannut, että sitä ei olekaan selitetty aivan juurta jaksaen, vaan välillä tuntuu, että info jää hieman kesken.

Aidosti kaunis

Monelle tuttu Katja Kokon kirjoittama kirja koristaa minunkin kirjahyllyäni, sillä törmäsin tähän vain hetki sitten Natural Goods Companyn nettisivuilla tilatessani puuteria. Katjan kirjassa käydään tarkasti läpi luonnonkosmetiikkaa ja luonnonkosmetiikan raaka-aineita, ihon kerroksia ja toimintaa, erilaisten ihotyyppien hoitamista, sekä kirjan lopussa on pitkä lista DIY-kosmetiikan ohjeita. En ole lukenut kirjaa kannesta kanteen, vaan luen aina kappale kerrallaan kun kaipaan esimerkiksi lisää inspiraatiota blogiteksteihin. Kirja sisältää myös paljon Kaapo Kamun ottamia valokuvia, mutta ne ovat enemmänkin fiiliskuvia, kuin informatiivisiä kuvia. Kirja on melko kookas teos ja siinä on sivuja 288.

Kirjan on kirjoittanut Katja Kokko vuonna 2015 ja sen on kustantanut Cozy publishing. Katja Kokko on luonnonkosmetiikkaan erikoistunut kosmetologi, meikkaaja ja hän toimii myöskin joogaohjaajana.

Kerro, kerro kuvastin

Ostin tämän kirjan opiskeluaikoinani tukemaan kouluani, sillä niinkuin yllä mainitsin, en saanut ihan niin laajaa infoa Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-kirjasta, kuin olisin toivonut. Kirja kiinnosti myös siksi heti alkuunsa, että siinä on tasan 500 sivua tietoa ihosta ja kauneusalasta. Kirja on todella paksu ja sivutkin ovat mielestäni hyvälaatuiset, sillä kirja on ollut kovassa käytössä, eikä siinä ole yhtäkään ryppyä.

Kirjan on kirjoittanut opetusneuvos Una Nuotio, jonka uratarinaa olen seurannut jo pitkään. Una on Suomalaisen kauneudenhoitoalan todellinen ammattilainen, joten on helppo luottaa hänen sanaansa. Kirjan on kustantanut Otava ja se on ilmestynyt vuonna 2012. Yllä mainitsin, että välillä tartun vanhoihin oppikijoihini, jos haluan tarkistaa jonkin asian varmuuden blogitekstejäni varten. Otan monesti kirjahyllystäni tämän kirjan ensimmäisenä, sillä en keksi yhtäkään aihetta kauneudenhoitoalasta, jota tässä kirjassa ei mainittaisi. Kirjassa ei ole niin kattavia valokuvia esimerkiksi ihosairauksista, mutta siinä on kuitenkin havainnollistettu asioita piirretyillä kuvilla, joiden avulla asia tulee kyllä ymmärrettyä.

Ravinto ja kauneus

Lisään heti perään toisen Una Nuotion kirjoittaman kirjan, sillä tämä on toinen ehdoton lempparini. Oman painokseni sivut ovat jo kellastuneet, sillä löysin sattumalta muutama vuosi sitten tämän kirjan paikalliskirjaston Ota ilmaiseksi-hyllystä. Tein siis mielettömän löydön!

Tässä kirjassa kerrotaan erilaisista ravintoaineista ja niiden vaikutuksesta ihoon. Kirjassa käydään läpi myös muun muassa ihon rakennetta, erityisruokavalioita, kehon happo-emästasapainon vaikutusta ulkonäköön, ihon kuonanpoistoa, ravinnon vaikuusta hiuksiin, painonhallintaa, selluliitin hoitoa, ravintoa aivoille, nautintoaineiden vaikutusta kauneuteen ja ravintolisiä.

Harmillista, että en ole vielä koskaan lukenut tätä kirjaa kokonaan, sillä olen aina kurkannut vain yksittäisiä kappaleita kirjasta silloin tällöin. Tästä kirjasta innostuneena aionkin lukea tämän kirjan kesän aikana. Kirjassa on 187 sivua, joten tämän lukiessa ei kovinkaan paljon aikaa mene, sillä tekstien välissä on myös muutamia piirrettyjä kuvia.

Kirjan on kirjoittanut Una Nuotio ja sen on kustantanut Otava vuonna 2004.

Meikki itselle ja ammatiksi

Tämä oli minun luokkani virallinen opetuskirja meikinopetuksessa. Kirjassa on kuvailtu hyvin yksityisrtarkasti erilaisia meikkivinkkejä, sekä havainnollistettu oikeilla valokuvilla, sekä piirroksilla asioita hyvin.

Kirjan on kirjoittanut Riitta Vaara ja sen on julkaissut Edita Publishing Oy vuonna 2013. Itselläni on tästä kirjasta 3. uudistettu painos. Kirjassa käydään läpi muodin ja meikin historiaa menneiltä vuosikymmeniltä, ihoa ja sen rakennetta, kasvojen muoto-oppia, valoa ja värioppia, meikkaustyötä ja meikkaajan ammattia, ihon meikkaamista ja värivoiteen valintaa, kasvojen korostuksia ja varjostuksia, kulmakarvojen muotoilua ja oikeaoppista meikkausta, silmämeikin tekoa ja erilaisia tekniikoita silmämeikkiin, huulten meikkausta, poskien meikkausta ja poskipunan sävyn valintaa, sekä lopussa vielä erilaisien meikkien tekoa, kuten esimerkiksi häämeikin, värianalyysin mukaisen meikin, etnisen meikin, silmälasimeikin ja valokuvausmeikin tekoa.

Koska kirjan on kirjoittanut Riitta Vaara, tiesin heti ostaessani sen, että kirja tulee sisältämään kattavasti tietoa meikin historiasta ja oikeaoppisista meikkaustekniikoista. Kirja sopii hyvin kosmetologiopiskelijoille, sekä niille henkilöille, jotka opettelevat meikkaamaan ensimmäistä kertaa vasta aikuisiällä ja haluavat korostaa meikillä omia piirteitään.

Totuus kosmetiikasta

Tätä kirjaa himoitsin siitä saakka kun aloin opiskelemaan kosmetologiksi. Kun tietoisuuteni raaka-aineista lisääntyi, koin, että haluan oppia lisää. Ihonhoito kauneudenhoitoalalla-kirjassa (joka oli koulussa oppikirjamme) ei puhuttu paljoakaan kosmetiikan raaka-aineista, joten tiesin heti, että tarvitsen toisenkin kirjan, josta voin opetella niitä. Minulla kävi tämänkin kirjan kanssa hyvä tuuri, sillä kuulin tuttuni kautta, että eräs kauneudenhoitoalan entinen eläkkeellä oleva opettaja suostuu luopumaan suurimmasta osasta kirjoistaan. Muistaakseni maksoinkin hänelle hieman ja mieheni isä haki loppujen lopuksi kirjat minulle häneltä, sillä he asuivat lähekkäin.

Totuus kosmetiikasta on rehellisesti kirjoitettu kirja, jossa avataan lukijalle kosmetiikan incilistojen merkitystä, sekä käydään läpi erilaisia raaka-aineita ja niiden vaikutusta ihoon ja ympäristöön. Tietysti tätä kirjaa on luettava pienellä varauksella, sillä välillä kosmetiikan suhteen täydellisyyttä on vaikea tavoittaa. Kirjassa puhutaan paljon kaiken käyttämämme kosmetiikan vaikutuksesta ihoon ja kehoon, sekä siinä käydään kattavasti läpi lakeja ja kosmetiikkadirektiiviä.

Kirjan on kirjoittanut Rita Stiens vuonna 2008 ja sen on kustantanut Tammi, sekä suomentanut Veera Kaski. Rita Stiens on journalisti, joka toimi vuosia naistenlehden vastaavana päätoimittajana. Nykyään hän on kirjailija, jonka pääkiinnostuksenkohteet ovat psykologia, teveys ja kosmetiikka.

Itse suosittelen tämän kirjan ostoa kaikille kosmetologiopiskelijoille, sekä kosmetiikkamyyjänä työskenteleville. Vaikka kirjassa liputetaan suuresti luonnonkosmetiikan puolesta, auttaa se silti kaikenlaisen kosmetiikan kanssa työskenteleviä ymmärtämään paremmin eilaisten ainesosien vaikutuksia.

Hyvää oloa luonnosta

Sain muutamia vuosia sitten tämän kirjan joululahjaksi serkultani. Mielestäni tämä oli yksi sen joulun parhaista lahjoista, sillä luulen, että itse en tulisi ostamaan itselleni tämäntyylisiä kirjoja. Kirjassa käydään läpi saippuan ja kylpemisen historiaa, saippuanvalmistuksen perusteita, eteerisiä öljyjä, sekä kirjassa on laajalti ohjeita oman kosmetiikan valmistukseen. Kirjassa on reseptit esimerkiksi parantavaan partaveteen, kantapäiden kuorinta-aineeseen, laakerinlehtisaippuaan, jalankulkijan jalkavoiteeseen, bakkanaaliseen kylpysuolaan, sekä erilaisiin DIY-kasvonaamioihin.

Mielestäni kirja on oiva vaihtoehto, jos suunnittelet kosmetiikan valmistamista kotona itsellesi, sekä lahjaksi luonnollisesta kosmetiikasta kiinnostuneelle.

Kirjan on kirjoittanut Cheryl Coutts ja Ada Warren vuonna 2005 ja sen on suomentanut Veli-Pekka Ketola. Kustannusyhtiönä on Multikustannus.

VINKKI!

Suosittelen hyödyntämään kirjastojen lahjoitushyllyjä, sillä itse olen ainakin löytänyt monia todella mielenkiintoisia kirjoja sieltä, kuten esimerkiksi yllä mainitun Una Nuotion kirjan, sekä esimerkiksi Lenita Airiston kirjoittaman Voitontahdon.