Kasvoveden tärkeys ihonhoidossa

13.06.2020

 Puhutaanpas hetki kasvoveden tärkeydestä ihonhoidossa. Sain idean tähän postaukseen kun muistelin työtäni kosmetiikkaneuvojana. Kuulin asiakkailta todella monesti, että he eivät käytä mitään kasvovettä, sillä kokevat sen kuivattavan ihoa liikaa. Ajattelin itsekseni, että mitähän ihmettä?

Valitettavan usein kasvovesi unohtuu ihonhoitorutiineista. Itse olen ollut kuitenkin aina kasvoveden käyttäjä, joten se tuntuu jopa oudolta, jos jonain iltana ennen nukkumaan menoa unohtaakin laittaa kasvovettä. Voisin kuvailla, että kasvovesi on puhdistukselle ja kosteusvoiteelle välivaihe, jonka avulla saadaan seuraavat ihonhoitotuotteet imeytymään paremmin. Kasvoveden tehtävä ei siis ole puhdistaa, vaan kosteuttaa ihoa ja hyvä yleissääntö onkin, että kasvojen ihon tulisi tuntua jo kasvoveden jälkeen kosteutetulta, eikä vasta seerumin ja voiteen/öljyn jälkeen. On tietysti olemassa erikseen misellivesiä, joiden tehtävä on puhdistaa pienien misellihiukkasten avulla.

Kasvovesiä on tietysti markkinoilla moniin eri tarkoituksiin, joten on sanomattakin selvää, että voi kokea kasvoveden kuivattavan ihoa, jos on sattunut valitsemaan väärän kasvoveden. Osa kasvovesistä voi olla esimerkiksi kuorivia tai syväpuhdistavia, eikä sellaisia kasvovesiä tule käyttää, ellei ole oikeasti todella rasvainen iho. Osa suosii aamuisin ainoastaan kasvojen pyyhkimistä kasvovedellä , mutta itse olen sitä mieltä, että hyödyllisempää olisi aamulla pyyhkiä kasvot esimerkiksi ensin misellivedellä, jossa on kuitenkin hieman puhdistavia ainesosia mukana. Iho uusiutuu parhaiten yöaikaan, joten monesti aamulla iho voi tuntua rasvaiselta. Koska kasvovesi on kosteuttava ihonhoitotuote, voi sen lisätä vielä miselliveden jälkeen iholle tai käyttää esimerkiksi illalla kunnollisen puhdistuksen jälkeen.

Monet ihonpuhdistustuottet saattavat myös muuttaa ihon ph-tasapainoa. Kasvoveden tehtävä on myös palauttaa ihon ph-tasapaino normaaliin, joka on noin 5, sillä jos iho on liian emäksinen, se myös kuivuu helpommin.

Hyvän ja laadukkaan kasvoveden voi tunnistaa esimerkiksi sen vesipohjasta, joka voi olla esimerkiksi jokin kukkaisvesi (esim. ruusuvesi). Kasvovedessä, kuten muussakin kosmetiikassa kannattaa tarkkailla inci-listan etupäätä, sillä jos ainesosaluettelosta löytyy vain vettä ja vaikkapa glyseriiniä, on kasvovesi silloin turha. Koska kasvoveden on tarkoitus kosteuttaa ihoa, voi kokeilla myös kasvovedellä kerrostamista. Kasvovettä kerrostettaessa kasvovesi levitetään käsin tai suihkimalla iholle ja tämä toistetaan muutaman kerran uudelleen. Tätä keinoa olen monesti suositellut esimerkiksi atoopikoille, jotka kärsivät kasvojen kuivuudesta. En tiedä kuinka paljon tätä suositustani on otettu vastaan, sillä olen huomannut monien vierastavan kasvoveden kerrostamista liikaa. Atooppinen tai muuten kuiva ja herkkä iho saattaa ärsyyntyä myös liian paksusta voidekerroksesta, joten kerrostamalla ohuita ihonhoitotuotteita saadaan yleensä paras tulos, kun halutaan viedä ihoon tehoaineita.

VINKKI!

Hyvä vaihtoehto esimerkiksi näihin kuumiin kesäpäiviin on suihkepullossa oleva kasvovesi, jota voi suihkia iholle pitkin päivää ja joka virkistää kivasti vaikka kevyesti meikin päällekin suihkautettuna. Jos lempikasvovettäsi ei ole valmiiksi suihkepullossa, voit hyvän huuhtelun jälkeen siirtää suosikkikasvovetesi kaupasta saatavissa olevaan matkasuihkepulloon, tai muuhun tyhjäksi tulleeseen suihkepulloon.