Iho ja vastustuskyky

22.04.2020

Miksi sitten on niin tärkeä pitää huolta ihosta?

Hyvin hoidettu iho on pehmeä ja ehjä. Korostan sanaa ehjä, sillä kun iho on ehjä ja joustava, se torjuu parhaiten taudinaiheuttajat ja muut virukset, joita emme toivo kehoomme. Varsinkin näin koronaviruksen runtelemana aikana on tärkeää, että käsiä pestään usein, mutta sen rinnalla on myös yhtä tärkeää, että käytetään esimerkiksi käsivoidetta, jotta ihomme pysyy kunnossa. Iho on suojamuurimme ja silloin kun suojamuuri on kunnossa, koko elimistömme voi paremmin. Kun taas suojamuurin läpäisy heikkenee, sairastumme helpommin esimerkiksi erilaisiin ihosairauksiin tai tulehduksiin. Koska iho joutuu jatkuvasti alttiiksi kaikelle, mikä elämäämme ympäröi, on siitä pidettävä altistumisen mukaista huolta. Yleisimpinä fysikaalisina ja kemiallisina tekijöinä voisi luetella esimerkiksi veden, auringon Uv-säteilyn, lian ja pölyn, sekä erilaiset kemikaalit, joita kohtaamme päivittäin. Myös liiallinen kylmyys tai kuumuus laittavat ihon koetukselle.

Ajattelin, että tästä aiheesta innostuneena voisin hieman avata, miten se iho oikeasti sitten suojaa elimistöämme. Ihomme näkyvä, eli päälimmäinen kerros on nimeltään epidermis. Epidermis, toiselta nimeltään orvaskesi, koostuu erilaisista epiteeleistä ja sen tehtävä on suojata alla olevia kudoksia ja elimiä. Epidermis muodostaa myös hyvän suojan mikrobeille, vedelle ja kemiallisille aineille sen pinnalla olevan hydrolipidikalvon avulla. Hydrolipidikalvo on mikroskooppisen ohut ja se syntyy sarveistumisen vesi- ja rasvaliukoisista jäännöksistä. Tämä "kalvo" siis suojaa näkyvää ihoamme mikro-organismeilta, Uv-säteilyltä sekä esimerkiksi kosteuden haihtumiselta.

Epidermiksen alla on dermis, jota voidaan kutsua myös verinahaksi, mutta omasta mielestäni Dermis kuulostaa kosmetologiaan paremmalta. Dermiksen tehtävä on muodostaa epidermikselle tukikudos. Dermiksessä on paljon sellaisia kollageenisäikeitä, sekä elastiinisäikeitä, jotka tekevät ihosta joustavan ja kestävän. Tämän huomaa esimerkiksi kongreettisesti siinä, jos vaikka nipistän sinua, et saa siitä haavaa, vaan iho palautuu normaaliksi. Ihon alla on olemassa myös rasvakudos, jota kosmetologitermein kutsutaan subkutikseksi tai ihonalaiskudokseksi. Subkutis pehmentää kehoon kohdistuvia iskuja, sekä toimii lämpöeristeenä. Iho huolehtii lämpötilan tasaisuudesta säätelemällä verenkiertoa ja erittämällä hikeä. Ihonalaiskudoksen tärkein tehtävä on siis suojata alla olevia kudoksia ja sitoa iho niihin.

Erilaiset ihosairaudet tai ihotyypit voivat altistaa ihoa sille, että sen puolustus- ja suojausmekanismi ei toimi oikein. Yleisenä esimerkkinä on atooppinen iho. Atooppisessa ihossa ihon läpäisyeste ei ole yhtä hyvä kuin terveen ihon ja siksi erilaiset mikrobit pääsevät helpommin ihoon ja aiheuttavat esimerkiksi sen tulehtumista. Monet aiheuttavat myös itse sen, että oma keho on altis tulehduksille.

Esimerkiksi kynsinauhojen repiminen altistaa melko helposti erilaisille tulehduksille ja bakteereille. Sanoin eräälle ystävälleni, joka kertoi olevansa usein kipeänä, että hänen kannattaisi lopettaa kynsinauhojensa pureskelu. Kädet ovat koko ajan esillä ja hänellä on avohaavoja kynsinauhoissaan päivittäin, joten elimistö periaatteessa ihan kutsuu bakteereita ja viruksia luokseen. Kehotin ystävääni ostamaan mahdollisimman pienen kynsinauhaöljypullon ja pitämään sitä aina mukanansa. Aina kun hänen tekisi mieli nyppäistä jokin repaleinen kynsinauha auki, hän muistaa taskussa olevan minikokoisen öljypullon ja sipaiseekin repäisyn sijaan siihen hieman öljyä kynsinauhalle.

Toinen melko yleinen, johon varsinkin jalkahoitoja tehdessä törmäsi, oli rikkinäiset varpaanvälit. Ei tarvitse olla diabetes tai jalkasieni, jos varpaanvälit ovat rikki. Monella riittämätön varpaanvälien kuivaaminen tai liiallinen hikoilu ja hankaus saattaa rikkoa välit. Tämä altistaa myös monille bakteereille ja viruksille, varsinkin sellaisille henkilöille, jotka vierailevat esimerkiksi uimahalleissa.

Kolmas taudeille altistava kohta on rohtuneet huulet. Varsinkin talvella huulet ovat voineet päästä siihen pisteeseen, että niistä tekisi kokoajan mieli repiä riekaleita. Itselläni on atopian takia melkeinpä vuodenajasta riippumatta aina kuivat tai rohtuneet huulet. Ja myönnän, että syyllistyn liiankin usein nyppäisemään jonkun kuivan kohdan alahuulesta pois. Tämä on ihan valtava riski, sillä jos taudinaiheuttaja ei tartu rikkinäisen ihon kautta, se tarttuu suun kautta. Nyt koronan aikakautena olen kuitenkin keksinyt itselleni hyvän keinon siihen, etten koskisi huulieni ihoon sormin. Käytän lähes päivittäin huulipunaa tai huulikiiltoa ja kun tiedän, että huulillani on jotakin väriä, en halua koskea niihin, ettei se leviä ja näytä epäsiistiltä. Todella yksinkertainen keino siis, mutta itselläni tämä ainakin toimii.

VINKKI!

Onko sinullakin ongelmia muistaa esimerkiksi käsivoiteen käyttö? Suosittelen, että ostat jonkun mahdollisimman kauniin käsivoidepullon, joka sopii makuuhuoneesi sisustukseen ja pidät sitä aina yöpöydälläsi. Näin, aina ennen nukkumaanmenoa se on on muistuttamassa sinua ihon ehjänä pysymisen tärkeydestä ja siitä, että muistathan laittaa käsivoiteen, ainakin yöksi vaikuttamaan, jos et muuten sitä muista käyttää.