Ihana, kamala aurinko

28.06.2020

Ihana, kamala aurinko

Sain kunnian julkaista postauksen Kauneusviikolla, joka järjestetään netissä 25.-30.6.2020. Tämä on mielestäni mahtavinta, mitä olen hetkeen kuullut, sillä itse ainakin olen niin kaivannut messuja tänä poikkeuksellisena aikana. Klikkaa osoitteeseen www.virtuaalimessut.com niin sinäkin pääset mukaan messuilemaan! Messuilla on mukana kasvot, hiukset, kynnet ja vartalo. Minä päätin kirjoittaa auringosta, sillä aihe nousee monen huulille nyt, kun Suomessa päästään kesän ensimmäisiin lämpimiin kesäkeleihin. Kuinka ihana onkaan istua omalla terassilla lukien lehteä tai kuunnellen äänikirjoja kesämekko päällä ja nauttia lämmöstä ja valosta. Iho on kauniin kuulaan ruskettunut. Kuulostaa huolettomalta, eikö? Yksi asia kuitenkin pitää muistaa ennen tätä ihanuutta, nimittäin ihon suojaaminen auringolta. Rusketus ei ole ihana bonus, joka auringosta tulee, vaan se on ihon muodostama suoja UV-säteilyitä vastaan. Tiesitkö, että auringon uv-säteilyn vaikutukset voivat näkyä iholla vasta 10-20 vuoden päästä. Ei siis ole yhdentekevää, miten kohtelet ihoasi auringossa nyt, sillä huono ihonhoito todellakin kostautuu vanhempana.

Ihana aurinko

Itselläni ainakin auringon ihanuus liittyy ihoon, sekä siihen, että auringon vaikutuksesta koen, että yleinen vireystilani paranee huomattavasti (tämä liittyy siihen, että auringon ansiosta melatoniinin vaikutus vähenee). Koska olen atoopikko, ihoni paranee nopeasti kun pääsen aurinkoon. Kesäisin taipeitani ei korista ihottumaläiskät vaan kaunis rusketus ja nautin siitä, sillä muuten Suomen ilmasto on karu atooppiselle iholle. Ja tietysti myös näyttää paremmalta, kun iho on ruskettuneen tasainen, eikä punaisen kirjava.

Auringolla on kyky parantaa kuivaa ihoa ja hoitaa ihottumia. Tämä on ristiriitaista, sillä oikeastihan aurinko kuivattaa ihoa. Atoopikkojen ihon parantuminen kuitenkin perustuu auringon tulehdusta ehkäisevään vaikutukseen. Atoopikkona voin suositella toisille atoopikoille todella LYHYTTÄ aurinkokylpyä esimerkiksi niin, ettei levitä ollenkaan aurinkovoidetta. Koska atooppinen iho saattaa oireilla milloin mistäkin, itselläni ainakin ongelmana on joskus se, että aurinkovoide saattaa ärsyttää ihoa auringossa oleilun yhteydessä, jolloin haitta on suurempi kuin itse auringon tuoma hyöty. Kasvoille en kuitenkaan tällaisia "aurinkokylpyjä" suosittele, sillä kasvojen iho on usein ohuempaa ja se saattaa reagoida herkemmin auringolle. Tietysti auringossa oleskelun jälkeen on hyvä muistaa myös kosteuttaa ihoa tehokkaasti, sillä rusketus ja auringon tuomat hyödyt säilyvät hyvinvoivalla iholla pidempään. Hyvä After Sun-voide sisältää esimerkiksi antioksidantteja, sekä rauhoittavaa Aloe Veraa ja kosteuttavia öljyjä. Kannattaa kurkata ennen ostoa After Sun-voiteen incilista, ettet osta pelkkää perus vartalovoidetta after sun-pullossa kalliimmalla hinnalla. 

D-vitamiini

D3-vitamiinin tuotanto on yksi auringon ihanista puolista. Tietysti D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta (D2-vitamiinia saa kalasta, maksasta, kananmunan keltuaisista) ja tarvittaessa lisäravinteista. Auringosta saatavaan D-vitamiinin keräämiseen riittää jo 15 minuutin kävely auringossa, joten vitamiinivarastoja täyttääkseen auringossa ei tarvitse maata tuntitolkulla. Ihossa D-vitamiinin tuottoprosessi syntyy UVB-säteilystä, joka käynnistää D-vitamiinin syntymisen iholla. Tämä tapahtuu tyvisolukerroksen ja okasolukerroksen keratinosyyteissä. D-vitamiinin esiaste muuttuu aktiiviseen muotoon ja pääsee vaikuttamaan myös muualla kehossa antaen kaiken D-vitamiinin hyödyn ihmiselle. Usein myös talvella kuivuvan ihon syynä voi olla ihon heikompi kyky sitoa kosteutta alhaisen D-vitamiinipitoisuuden takia, sillä ihossa on tapahtunut kalsiumtasapainon muutos. Poikkeamat ihon kalsiumpitoisuudessa aiheuttavat häiriöitä ihon luontaisen suojan muodostamisessa ja näin ihosta pääsee haihtumaan vettä enemmän, jolloin iho kuivuu. 

Kamala aurinko

Kaikki tietävät, että aurinkovoidetta tulee käyttää sen takia, ettei iho pala ja tule kipeäksi, mutta valitettavasti aurinko tekee muutakin hallaa iholle, kuin vain polttaa sen. Auringon Uv-säteily vanhentaa ihoa huomattavasti. UV-säteily lisää ihossa vapaiden radikaalien toimintaa, jonka myötä ihoon syntyy kroonisia vaurioita. Monesti, jos esimerkiksi eläkeiässä oleva rouva sanoo olleensa koko ikänsä auringonpalvoja, tämän näkee kyllä hänen ihostaan. Valitettavan usein ruskettautumisen ja auringonpalvonnan sivuvaikutuksena on kuitenkin ihosyöpä, joka voi kehittyä iholla hyvinkin salakavalasti. Auringossa tulee olla varovainen myös tiettyjen lääkkeiden kanssa, sillä jotkin lääkeaineet tekevät ihosta erityisen herkän auringolle ja näitä on esimerkiksi yleisesti käytetyt aknelääkkeet. Mikä sitten auringonotossa olisi se kultainen keskitie? Noh, sitä on vaikea määrittää, sillä kaikkien aurinkotottumukset ja ihot ovat erilaiset. Tärkeää on kuitenkin se, ettei jälkeenpäin joudu katumaan, että mitä sitä tulikaan tehtyä pelkän kauniin sävyisen ihon eteen, varsinkin kun itseruskettavatkin on keksitty ja ne tuovat iholle kauniin päivetyksen. 

Aurinkoihottuma

Aurinko saattaa aiheuttaa myös aurinkoihottumaa (toisin sanoen sisäsyntyistä valoihottumaa), josta itse ainakin kärsin silloin tällöin. Usein valoihottuman aiheuttaa auringon UVB-säteily ja sen jälki voi muistuttaa paljolti allergista kutiavaa ihottumaa. Onneksi allergialääkkeet ja kortisonivoiteet auttavat valoihottumaan jonkin verran, mutta itselläni ainakin ihon läiskämäinen punoitus on vaivannut pitkään kutinan poistumisen jälkeenkin. Vaiva saattaa monilla helpottaa jo alkukesästä ensimmäisten aurinkoaltistumisien jälkeen. Tuttua on myöskin valokosketusreaktiot (eli ulkosyntyiset valoihottumat), jossa jotkin kosmeettiset aineet reagoivat UVA-säteilyn kanssa ja siitä syntyy iholle ihottumaa. Omalla kohdallani tämänlaisen reaktion saa aikaan jotkut tietyt aurinkosuojatuotteet, sekä esimerkiksi hajuvedet.

Ihon ennenaikainen vanheneminen

Kosmetologi pitää aurinkoa vihollisena, sillä hänellä on kyky nähdä tarkasti sen tuomat vauriot. Ryppyjä, juonteita, pigmenttiläiskiä, iho on menettänyt kimmoisuutensa ja se on paksuuntunut. Näistä piirteistä tunnistaa ihon ennenaikaisen vanhenemisen, jota kutsutaan myös nimellä fotoaging. Ihon ennenaikaisen vanhenemisen taustalla ovat molemmat, UVA- ja UVB-säteily. Ihossa olevat fibroblastisolut vaurioituvat auringon uv-säteilyn myötä ja siksi iho rypistyy ja näyttää kuivalta. Fibroblastisolujen tehtävä on valmistaa elastiinia ja kollageenia ja siksi pitkän auringolle altistumisen ansiosta elastiinin ja kollageenin laatu ja tuotanto heikkenevät. Aurinko myös paksuntaa ihoa, jolloin ihon väri muuttuu helposti ruman kellertäväksi, sekä hieman harmahtavaksi. 

Vastuullista auringonottoa, ihon suojaaminen

Aurinkosuojatuotteissa toiset suosivat kemiallisia ja toiset fysikaalisia filttereitä. Itse ainakin apteekissa työskennellessäni kohtasin kesäisin päivittäin sellaisiin asiakkaisiin, jotka halusivat aurinkosuojan, joka sisältää ainoastaa fysikaalisia suodattimia. Tämä mielipide usein perustuu siihen, että viime vuosina on kiistelty jonkin verran aurinkosuojatuotteiden kemiallisten filttereiden turvallisuudesta ja haittavaikutuksista, sekä niiden vaikutuksesta luontoon. Tietysti EU:n kosmetiikkadirektiivissä luetellaan lista sallituista UV-suodattimista, joten nykypäivänä ei ole mahdollista laittaa aurinkosuojaan mitään iholle haitallisia aineita. Itse en halua ottaa kantaa tähän, sillä en ole aihetta niin paljoa vielä tutkinut, että voisin perustaa mielipiteeni jollekin oikealle faktalle. Mielestäni tärkeintä on se, että suojaa ihonsa jollain tuotteella, oli siinä sitten kumpi suojaustapa tahansa. Vaate on aina paras suoja, mutta on ymmärrettävää, jos näillä +30 asteen helteillä pitkähihainen paita ei houkuttele. 

Fysikaaliset UV-filtterit muodostavat ihon pinnalle peilimäisen suojakalvon, jonka avulla ne heijastaa UV-säteitä pois iholta. Fysikaalisessa aurinkosuojassa suojausteho tulee usein esimerkiksi titaanioksidista tai sinkkioksidista, joita löytyy myös usein mineraalimeikeistä. Jos haluaa tuotteen, joka sisältää ainoastaan fysikaalisen filtterin, on helppo valita esimerkiksi luonnonkosmetiikan puolelta jokin tuote, sillä luonnonkosmetiikassa ei ole sallittua kemialliset auringonsuoja-aineet. Ennen ajateltiin, että pelkän fysikaalisen suojan omaavat aurinkovoiteet ovat tönkköjä ja jättävät iholle ikävän näköisen valkoisen peitteen, mutta onneksi tässäkin asiassa esimerkiksi luonnonkosmetiikka on kehittynyt jo sen verran, että näin ei enää ole. Joskus myös oli harvinaista, että fysikaalisella aurinkosuojatuotteella olisi korkea Spf-luku, mutta tässäkin on tapahtunut harppauksia eteenpäin viimeisen parin vuoden aikana. Monet ei luonnonkosmetiikkaa olevat aurinkovoiteet sisältävät molemmat suojamekanismit ja niissä on yleensä kattava valikoima eri suojakertoimella olevia voiteita. Kauppojen hyllyjä on koristanut jo kauan SPF 50+ voiteet, jotka sisältävät molempia auringonsuojafilttereitä. Kemialliset filtterit muuttavat auringon uv-säteilyn iholla lämmöksi.

On myös olemassa kasvoille ja vartalolle erikseen tehtyjä auringonsuojavoiteita. Usein kasvoille tarkoitettuun auringonsuojavoiteeseen on lisätty erilaisia C- ja E-vitamiinijohdannaisia, jotka vaikuttavat antioksidanttisesti ihoon. Kasvojen aurinkovoiteissa saattaa olla myös enemmän UVA-suodattimia, jotka hidastavat ihon ennenaikaista vanhenemista. Kasvotuotteet tehdään myös koostumukseltaan kevyemmiksi, jotta niiden käyttömukavuus olisi hyvä esimerkiksi meikin alla.

Ehkä kaikista yleisimmät tekosyyt/harhaluulot auringonsuojavoiteisiin liittyen, jotka olen kuullut kosmetologin asiakaspalvelutyötä tehdessä on: "En koskaan pala auringossa, en siis tarvitse suojavoiteita..." tai "En voi käyttää aurinkovoidetta, sillä sitten en rusketu."

Jep jep...Valitettavasti se ei kuitenkaan mene ihan näin.

Tulee myös muistaa, että lapsen iho on todella herkkä auringolle, sillä ihmisen iho kehittyy vasta teini-iässä täydelliseen paksuuteensa. Pienen lapsen altistuminen auringolle saattaa aiheuttaa myöhemmällä iällä ihosyöpää, joten tämän asian kanssa on oltava todella tarkkana. Apteekissa on myynnissä myös pienille vauvoille tarkoitettuja aurinkosuojavoiteita, mutta muistutan, että vauvat tulee AINA suojata auringolta vaatteilla, sekä pitämällä poissa suorasta auringonpaisteesta.

Pitkä teksti, mutta mikä on lopputulos? Sanoisin, että kohtuus kaikessa. Elämästä ei voi nauttia, jos on liian varovainen kaikessa. Ei toisaalta kannata olla hölmökään ja altistaa koko ikänsä itseään polttavalle auringolle ilman suojaa. Una Nuotio sanoi kirjassaan viisaasti: "Aurinko on kuin lääke, jonka oikeasta annostelusta riippuvat sen vaikutukset". Samaisesta kirjasta poimin joskus myös professori Ippenin lauseen: "Iho ei unohda mitään, se kerää jokaisen auringonsäteen kostaakseen eräänä päivänä". Sanoisin, että erityisesti tänä kesänä on hyvä olla vastuullinen, muistetaan helteellä aurikosuojat, käsidesit ja turvavälit. Näihin viisaisiin lauseisiin on hyvä lopettaa.

VINKKI!

Sen sijaan, että menisit ulos auringonpaisteeseen tavoittelemaan täydellistä rusketusta kasvoille, kokeile esimerkiksi super helppoa itseruskettavaa kasvovettä, joka antaa muutamassa tunnissa iholle kauniin ruskettuneen hehkun. Nykypäivänä itseruskettavat kasvovedet ovat kehittyneet niin paljon, että et välttämättä edes erottaisi loppputulosta oikeasta rusketuksesta. Itse käytän itseruskettavaa kasvovettä säännöllisesti läpi vuoden, mutta vielä tehostetummin kesällä. Näin suojaan kasvojeni ihon auringon aiheuttamilta haitoilta, mutta näytän kuitenkin kivan ruskettuneelta, vaikka tiedossa olisikin pilvisempiä päiviä.