Atooppinen iho ja sen hoito

18.05.2020

Lupasin aikaisemmassa oman ihoni esittelypostauksessa tehdä oman postauksen atooppisesta ihosta ja sen hoidosta. Aihe on niin laaja, että todennäköisesti palaan vielä monesti muissakin postauksissani tähän. Tämän postauksen jutut saattaa olla sellaista tietoa, jonka jo tiedätkin entuudestaan, mutta atooppisen ihon toiminta ja hoito on hyvä palauttaa mieleen tasaisin väliajoin, jos olet esimerkiksi tuore kosmetologi tai vaikka atoopikon äiti. 

Kuten aikaisemmin kerroin, olen onnekas, sillä oma atopiani on lievähkö, eikä monetkaan tiedä, että kärsin atopiasta. Tällä hetkellä atooppinen ihoni oireilee lähinnä käsitaipeissa, selässä lapaluiden kohdalla, sekä suun ympärillä esiintyvänä punoituksena ja ihottumana. Monella atoopikolla käykin samalla tavalla, että aikuisiällä ihottumaiset kohdat saattavat lieventyä tai keskittyä yhteen tiettyyn kehon alueeseen. 

Atopian synty

Atooppinen ihohan ei ole rakenteeltaan samanlainen kuin normaali terve iho. Atopian syntyyn vaikuttavat vahvasti esimerkiksi perintötekijät, eikä sitä voi ennaltaehkäistä, tuleeko omasta tai esimerkiksi oman lapsen ihosta atooppinen. Atopialla on myös tutkittu olevan yhteys esimerkiksi astmaan, sekä erilaisiin suolistosairauksiin. Atooppisessa ihossa sarveissolukerroksen välisiä rasva-aineita syntyy liian vähän ja ne hajoavat normaalia nopeammin. Tämä tarkoittaa sitä, että atoopikon ihon entsyymit hajottavat ihossa olevia keramideja, jolloin ihon toiminta häiriintyy. Kun rasva-aineiden hajoamisen seurauksena ihon läpäisyeste heikkenee, se on alttiimpi ärsytyksille ja tulehtumiselle. Heikon läpäisyesteen seurauksena ihosta haihtuu myös kosteutta, jonka takia iho kuivuu entisestään ja alkaa hilseillä. Atopialla on taipumus muuttaa muotoaan ja vaikeusastettaan iän ja elämäntilanteen myötä ja siksi monella atoopikollakin voi olla lähes oireettomia ajanjaksoja ja monilla esimerkiksi raskauden aikana oireet helpottavat. Lapsilla ihottumaa esiintyy usein poskilla, vatsassa ja jaloissa, kun taas aikuisella ihottuma voi keskittyä käsiin, kasvoihin, kaulalle ja taipeisiin.

Atooppisen ihon hoito

Atooppista taipumusta ei voi poistaa ihosta, mutta sitä pystyy joissakin tapauksissa hoitamaan niin, että se haittaa elämää mahdollisimman vähän. Vaikka oireet ovat ulkoisesti näkyviä, tulisi atooppista ihoa hoitaa myös sisältäpäin. Atoopikon on huolehdittava riittävästä A- ja E-vitamiinien, sekä omega-rasvahappojen saannista. Myös niasiini, eli B3-vitamiini lisää ihon rasvahappojen ja keramidien määrää. Ihon kosteutuksesta huolehditaan tarpeeksi kosteuttavalla voitella. Atooppiselle iholle on tarjolla esimerkiksi apteekkien hyllyillä paljon erikoistuotteita, mutta tavallisillakin ihonhoitotuotteilla voi saada hyviä tuloksia aikaiseksi. Jokainen atooppinen iho on myös yksilönsä, vaikka oireet olisivatkin atoopikkojen kesken samantyylisiä. Se mikä toimii toisella, voi taas pahentaa oireita toisella.

Atooppisen ihon hoidossa on kaksi yhtä tärkeää osaa, puhdistus ja kosteutus. Puhdistus on tärkeää, ettei iholle jää ärsytystä aiheuttavia aineita, tai esimerkiksi mikrobeja, pölyä tai likaa. Myös atoopikon on puhdistettava ihoaan säännöllisesti, vaikkakin liiallista vesipesua tulisi välttää ja suosia sen sijaan hellävaraisia puhdistustuotteita, kuten esimerkiksi puhdistusmaitoja tai misellivesiä. Itse suosittelen aina atoopikolle myös kasvovettä ja jos mahdollista niin suihkutettavaa versiota. Valitettavan usein kasvovesi mielletään kuitenkin kuivattavana tuotteena ja se jätetään pois ihonhoitorutiineista. Puhtaalle ja kostealle iholle imeytyy paremmin hoitotuotteet ja sillä on parempi kyky ottaa vastaan vaikuttavia aineita. Vartalon pesuun on hyvä valita esimerkiksi öljymäisiä, hoitavia suihkuvoiteita mieluummin kuin saippuaa. Riippuen siitä, onko iho tulehduksellisessa tilassa, voi olla myös hyvä kuoria iho silloin tällöin, jotta ihosta lähtee ylimääräinen kuiva karsta pois. 

Monesti atooppisessa tulehduksellisessa ekseemassa käytetään kortikosteroidivoiteita tai erilaisia muusivoiteita, joita on saatavilla ainoastaan reseptillä, lääkärin määräyksestä. Näissä voiteissa on tarkat käyttöohjeet, eikä niitä käytetä samoin, kuin tavallista kosmetiikkaa. Itsellänikin on muutaman kerran ollut lääkärin määräämää vahvempaa kortisonivoidetta, jos jokin ihottuma-alue ei ole kotihoidosta huolimatta lähtenyt paranemaan. Myös erittäin vaikeissa tapauksissa valohoidolla, voidekääreillä tai biologisilla lääkehoidoilla voidaan hoitaa aikuisen atoopikon ihoa. Myös antihistamiinilääkityksillä voidaan yrittää hillitä ihottumaan liittyvää kutinaa, mutta tärkeämpää olisi kuitenkin pyrkiä hoitamaan ihottuma-alue kuntoon, sillä jatkuva ihottuma altistaa kehoa erilaisille infektioille. Itse olen käyttänyt atooppiselle iholleni muun muassa La Roche Posayn Baume AP+ voidetta, sekä useita eri Orionin perusvoiteita ja Abobasen eri vahvuisia voiteita. Parhaaksi olen kuitenkin kokenut aina La Roche Posayn voiteet, jotka on suunniteltu atooppiselle iholle ja sopii koko perheelle.

Atooppisen ihottuman ennaltaehkäisy

Atooppinen ihottuma ei välttämättä katso aikaa tai paikkaa. Jokaisella atopiaa sairastavalla on omat tietyt jutut, mitkä pahentavat ihottuman oireita. Toinen ei esimerkiksi voi olla auringossa yhtään, kun taas toisen ihottuma paranee auringon säteistä. Monet atoopikot viettävät ihonsa takia talvet etelässä, sillä kylmä ulkoilma ja kuiva sisäilma pahentavat oireita. Monet ruoka-aineet voivat myös laukaista atopiaan liittyvän ihottuman ja esimerkiksi itselläni näitä ovat kaikki sitrushedelmät ja pieneltä osin myös suklaa. Tietynlaisia vaatteita kannattaa atoopikon myös välttää, sillä esimerkiksi vaatteiden hankaavat saumat ja pesulaput voivat aktivoida isonkin ihottuma-alueen. Omalla kohdallani myös jotkut akryyliset vaatteet aiheuttavat ihottumaa, mutta tämä johtuu enemmänkin siitä, että minulla on todettu allergia tietyille akrylaateille. Huomaan myös ajoittain, että hikoilu saattaa ärsyttää ihoa ja monesti hiki kirvelee iholla. En kuitenkaan vältä tämän takia esimerkiksi saunomista tai urheilua, mutta käyn suihkussa aina hikoilun jälkeen välttääkseni ihottumaa. 

Myös erilaiset kosmeettiset ainesosat aiheuttavat ihottumaa monille atoopikoille. Välittömässä ärsytysreaktiossa ei ole kyse allergiasta, vaan siitä, että ihon suojamekanismi on heikentynyt ja se alkaa reagoimaan ärsyttäville aineille. Esimerkiksi Sodium Laureth Sulfate ja metyyli-isotiatsolinoni ovat sellaisia aineita, joille on helppo herkistyä ja näin ne aiheuttavat jatkossa aina ekseeman iholle. 

VINKKI!

Jos sinäkin kärsit atooppisesta ihosta, käy liittymässä Facebookissa Atoopikkojen vertaistuki-ryhmään, jossa puhutaan atooppisesta ihottumasta. Ryhmässä on lähes 7000 jäsentä ja siellä kysellään vinkkejä atooppisen ihon hoitoon, sekä annetaan vertaistukea ihottumasta kärsivien kesken.