Aromaterapia ja eteeriset öljyt

04.06.2020

Mulla itselläni on eteeriset öljyt usein talvisin ahkerassa käytössä, mutta jostain syystä tuli kova halu kirjoittaa näistä nyt, keskellä kesää. Olen viime aikoina ajatellut enemmän, mitä iholleni haluan laittaa ja olen päättänyt, että en aio ostaa enää synteettistä kosmetiikkaa, vaan jatkossa ostan pelkästään luonnonkosmetiikan tuotteita. Näin olen toiminut ennenkin, mutta työkuvioideni myötä kaappeihini on päätynyt muitakin tuotteita. Tämän ajatuksen myötä kiinnostus heräsi uudelleen myös eteerisiin öljyihin ja niiden vaikutuksiin ja ihmettelin, miksi olen pitänyt taukoa näiden käytöstä. Olen kai unohtanut vähän niiden olemassaolon, enkä ole nyt ainakaan viimeiseen puoleen vuoteen käyttänyt näitä öljyjä. Kosmetiikassa käytetään paljon eteerisiä öljyjä niiden vaikutusten takia, mutta eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös erikseen. Kosmetiikassa eteerisiä öljyjä voidaan käyttää myös niiden säilövän ominaisuuden takia. Eteerisillä öljyillä on niin monia käyttötapoja, että ostaessasi pullon kokeiluun, se ei varmasti mene hukkaan. Itse käytän eteerisiä öljyjä esimerkiksi saunan kylpyvedessä tuomassa tuoksua. Tiputan silloin tällöin myös pari tippaa laventeliöljyä imurin pölypussiin, jolloin aina imuroidessa tulee ihanan raikas tuoksu kotiin. Talvisin poltan tuoksulyhdyssä myös eteerisiä öljyjä.

Eteeriset öljyt ovat kasvien sisältämiä haihtuvia aromaattisia aineita, eli niitä eristetään kasvien eri osista. Eteerisiä öljyjä voisi kutsua tiivistetyksi kasviuutteeksi, sillä ne ovat huomattavasti voimakkaampia, kuin esimerkiksi sama määrä itse kasvia. Aihetta hieman tutkineena sanoisin, että maailmassa parhaimmat eteeriset öljyt tulevat Italiasta ja Ranskasta. Suomessa on tietenkin ihana Frantsila, joka viljelee luomuna yrttejä ja valmistaa niistä kosmetiikkaa, sekä eteerisiä öljyjä. Kosmetiikassa käytettävien ytttien valmistus on tarkkaa puuhaa, sillä siinä on nooudatettava tarkasti erilaisia uuttamismenetelmiä, sekä hygieniaa. Eteeriset öljyt imeytyvät ihoon ja vaikuttavat hajuaistin kautta myös keskushermostoon. Näin aivot välittävät öljystä riippuen erilaisia tunteita, kuten rentoutumisen tai piristyksen tunnetta. Eteerisiä käytetään aromaterapiassa moninaisesti ja taitava aromaterapeutti, sekä eteerisiin öljyihin perehtynyt kosmetologi/hieroja osaa valita juuri oikeat öljyt kullekin henkilölle niiden vaikutuksen perusteella. Esimerkiksi aromaattisessa hieronnassa otetaan aina huomioon henkilön terveys, elämäntilanne ja kokonaisvaltaisuus.

Ajattelin avata tässä postauksessa kertoa lisää muutamasta omasta lemppariöljystä, jotka ovat varmasti myös monen muun suosikkeja.

Laventeli

Laventeli tuoksuna monesti aiheuttaa reaktioita puolesta ja vastaan. Omaan nenääni laventeli on ihanan kukkainen tuoksu, jota tykkään käyttää, vaikka ihan päivittäin. Monelle laventeli merkitsee rauhoittavaa vaikutusta ja tämä pitää täysin paikkaansa, sillä laventelilla on kyky rauhoittaa esimerkiksi ihotulehduksia, sekä mieltä. Muistan joskus monta vuotta sitten, kun olin todella stressaantunut, laitoin tipan laventeliöljyä tyynyliinani reunaan tuomaan rauhaa yöuniin. Laventelia käytetään aromaterapiassa myös mielialaongelmiin ja mielen vaihteluihin. Laventelia voidaan käyttää myös infektio- ja vatsakipuöljynä, sekä sillä voidaan hoitaa esimerkiksi lemmikin tassuongelmia. Laventeli myös rauhoittaa hyttysenpuremat, sekä palovammat. Vanha sanonta kuuluu, että laventeli pitää koit poissa vaatekaapista ja lapset terveinä.

Piparminttu

Piparminttu on tuoksultaan todella lähellä Eucalyptusta ja monesti saatan ostaa näitä kahta tuoksua vuorotellen. Piparminttu on kahden minttulajin yhdistelmä, vesimintun ja vihermintun. Piparminttua on kautta aikojen käytetty vilustumisen oireiden hoitoon. Piparminttu on siis antiseptinen, sillä on kerrottu, että aikoinaan lääkärit ovat käyttäneet piparminttua kolerabakteerien tappamiseen. Muistan myös opiskeluajoiltani, kun opettajamme käski jonkun oppilaista käyttää piparminttuöljyä, kun hänellä oli paha olo, sillä piparmintulla on voimakkaasti hoitava vaikutus suolistoperäisiin ongelmiin ja pahoinvointiin.

Teepuu

Monet tunnistavat teepuuöljyn netistä levinneestä suosiosta johtuen. Joku sanoi, että teepuuöljy toimii finneihin ja yhtäkkiä kaikissa teepuuöljyn ostopaikoissa oli tyhjät hyllyt. Tämä ei ole turhaa hypetystä, sillä teepuuöljy on kaikista aromaattisista öljyistä antibakteerisin. Huomioitavaa on kuitenkin, että herkkäihoiselle voi tulla ihoärsytystä pelkästä 100% teepuuöljystä. Tästä syystä itsekin olen ostanut Body Shopista kuvassa olevan tuotteen, johon on lisätty sopiva määrä teepuuöljyä, sekä muita finnejä hoitavia aineita. Teepuuöljyä voidaan käyttää myös jalkakylvyssä, kun halutaan hillitä jalkasientä. Samoin kuten laventelia, teepuuöljyä voidaan käyttää myöskin hyönteisten puremiin ja palovammoihin.

Huomioithan kuitenkin sen, että eteeriset öljyt saattavat olla vaikutuksiltaan voimakkaita, joten niiden käyttö tulee aloittaa varoen. Joskus eteeriset öljyt saattavat myös allergisoida, joten iholle levitettäessä tulee sopivuus tarkistaa aina pienelle alueelle kokeilemalla. Esimerkiksi hierontaa tehtäessä on eteerinen öljy sekoitettava johonkin pohjaöljyyn (esim seesamiöljy tai manteliöljy), sillä sitä ei saa levittää suoraan iholle hierontaöljynä.

VINKKI!

Jos eteeriset öljyt alkoivat kiinnostaa lisää, käy kurkkaamassa tästä Frantsilan tarjoamat kurssit. Tämä ei ole mainos, vaan linkkasin sivun siksi, että omana pitkäaikaisena haaveenani on ollut päästä käymään Frantsilan Hyvän Olon keskuksessa.