Ammattina kauneus

21.10.2020

 Minulle tuli jokin aika sitten vastaan tilanne, jossa jouduin miettimään uusiksi, miksi opiskelin aikoinaan kosmetologiksi. Uusia tuulia on siis luvassa, sillä aloitan työt apteekkikosmetologina kotipaikkakunnallani Loimaalla. Jännittää, sillä arkeni tulee muuttumaan melkoisesti. Tähän mennessä olen työskennellyt vaatemyyjänä, sekä kosmetiikkamyyjänä Emotionissa, mutta tulevaisuudessa arkeni painottuu vahvasti apteekkiin vaikken vanhoista kuvioista kokonaan luovukaan.

Olin jo opiskeluaikoina töissä apteekissa, joten sinäänsä siirtymä uuteen työhön tuntuu luonnolliselta. Kyseessä on kuitenkin uusi apteekki, joten kukaan ei osaa sanoa vielä mitä on luvassa. Jossain vaiheessa saan oman kosmetologin hoitohuoneen, mutta se on vasta tulevaisuutta ja paljon omasta mielikuvituksestani kiinni. Olen nähnyt monta eri puolta kosmetiikan myynnin kanssa työskentelystä ja voin paljastaa, että se on hyvin erilaista työskentelyä verratessa esimerkiksi kosmetiikkamyymälää ja apteekkia. Isossa ketjuliikkeessä kosmetiikkamyyjänä työskentely on paljon kampanjoiden toteuttamista, sekä trendien seuraamista. Asiakkaat hakevat tuotteita tarjousten perässä omatoimisesti. Toki myyjän tehtävä on opastaa, mutta osa asiakkaista on hyvin omatoimisia. Tällaisessa työssä pääsee myymään paljon värikosmetiikkaa ja valitsemaan asiakkaalle meikkivoidesävyjä. Apteekissa usein värikosmetiikan osuus on pienempi. Apteekkikosmetologin työssä taas pääsee enemmän käyttämään mielestäni ihonhoidon ammattitaitoa, sillä usein asiakkaat tulevat hakemaan apua iho-ongelmaansa. Siinä hetkessä pitää hieman ajatella ja pohtia, mikä on paras vaihtoehto asiakkaalle. Välillä on myös tehtävä päätöksiä esimerkiksi siitä, kehottaako asiakkaan menemään suoraan ihotautilääkäriin. Usein myös apteekissa vierailevien asiakkaiden iho-ongelmat eivät ole pelkästään kasvojen alueella, vaan esimerkiksi intiimialueella tai päänahassa ja mielestäni se tuo mukavaa vaihtelua ja haastetta työhön. Asiakkailla on myös tapana luottaa vahvasti apteekkiin ja siksi siellä työskentelykin on erilaista. Vaikka apteekkihenkilökuntaan luotetaankin, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, että siellä työskentelevien pitäisi seistä naama vakavana ollakseen uskottavia.

Kun mietein, luovunko tämänhetkisistä töistäni uuden työpaikan takia, palautin mieleeni sen syyn, joka oli mielessäni myös vuonna 2015 kun lähdin opiskelemaan kosmetologiksi. Halusin auttaa niitä ihmisiä, jotka eivät tiedä ihonhoidosta paljoakaan. Muistan aikaisemmilta apteekkiajoiltani monta ahaa-elämystä, joita sain asiakkaille aikaan, kun kerroin heille ihon oikeaoppisesta hoidosta ja ihonhoidon rutiinien tärkeydestä. Tällä hetkellä mietin, saanko enää aikaan niitä ahaa-elämyksiä? Onko kaikki tieto jo netissä, blogeissa, Instassa? Onko apteekkikosmetologista hyötyä? Miten saan toteutettua uuden työnkuvani niin, että olen itse itseeni tyytyväinen? Osaanko vastata valikoiman tuotteilla kuluttajien kysyntään? Pysynkö edelleen kärryillä siitä, mitä kosmetiikkamarkkinoilla tapahtuu?

Uskon, että kaikki selkeentyy ajan kanssa. Kauneusala on siitä ihanan moninainen, että voit olla hoitolakosmetologi, kosmetiikkamyyjä, apteekkikosmetologi, tuote-edustaja, ripsiteknikko, kynsiteknikko, meikkaaja, maahantuoja, verkkokauppias, opettaja, kauneustoimittaja tai vaikka bloggaaja ja voit silti sanoa olevasi kauneusalalla. Olen myös näin jälkeenpäin ajateltuna iloinen, että olen kerryttänyt laajasti kokemusta kauneusalalta, sillä koen kaikkien kokemuksieni vahvistavan kosmetiikan myyntitaitojani. Olen oppinut melko laajasti, mitä tuotteita on myynnissä esimerkiksi ammattilaispuolella hoitoloissa, Sokoksella ja Emotionissa, apteekeissa, sekä verkkokaupoissa ja koen, että se helpottaa kosmetiikan myyntityön tekemistä paljon, sillä ymmärrän asiakkaan ihonhoitorutiineita ja hänellä jo kotona olevia tuotteita laaja-alaisesti. Nykypäivänä kosmetiikkamyyjän työssä ei siis riitä vain se, että tietää ja osaa oman työpaikkansa tuotteet, vaan on oltava mielestäni perillä kaikista kosmetiikka-alan trendeistä, sillä kuluttajien tuotetietoisuus kasvaa koko ajan.

Blogitekstin kuva on peräisin vuodelta 2015 kun vielä opiskelin kosmetologiksi ja järjestin silloisessa työpaikassani apteekissa kosmetiikkaviikkoja asiakkaille. Tarjolla oli kulmien ja ripsien värjäystä, ihonhoitovinkkejä, sekä kosmetiikkatarjouksia.